söndag 22 augusti 2010
Att rensa ut och låta det nya ta plats. Att frigöra vårt fysiska livsrum och öka det högre livsflödet
Igår var vi på loppmarknad utanför Järna. Det är ett större evenemang som anordnas med musik, café och lite allt möjligt. Det är lite som ett folkarrangemang med anor från 70-talet kanske man kan associera med, avspänt och många olika slags människor, många förstås från den antroposofiska livsstilen.
Ja, vi var inte bara där, utan stod faktiskt och sålde själva. Det var riktigt kul, trots lite regn och ganska trötta ben efter en hel dags bärande och stående.
Efter att ha rensat ut grejer i flera dagar och att vi sagt upp ett förråd med sparade möbler och saker vi haft sedan många år, kändes det dags att göra oss av med mycket. Det kom helt spontant, så det var ännu enklare på det sättet, inifrån.
Att göra sig av med saker också innebär ökad hälsa och välmående är numer ganska välbekant för de flesta. Vi behöver då och då sortera ut och göra oss av med saker vi inte använder, men som ändå håller energi.
Det är inte bara av utrymmesskäl vi gör detta, vilket är positivt i sig att skapa mer fysisk plats. Utan också ännu mer när det gäller att frigöra och höja den eteriska energin, den flödande livskraften som finns i rummet, överallt i alla ting, också hela rymden.
Genom att vi rensar ut och också skapar ny ordning, t ex städar, sorterar och lämnar det gamla, så frigörs också eterenergi. Det har jag märkt många gånger- Även t ex att bara möblera om kan ge exempel på det.
Där finns också kopplingen till feng-shui, den gamla kinesiska placerings- och energikonsten kring människans fysiska liv i hem, arbete och i städer. Jag ägnade mig en del åt detta under några år runt 1997-99, men märkte sedan att det yttre ramverket inte var så viktigt egentligen, utan jag kunde mer följa det intuitiva flödet och energin i sig. Det är också så jag arbetat länge med människor.
För mig var det ändå intressant då att upptäcka hur energin också tog sig uttryck genom möbler och en rad olika ting vi ofta tar för givet i vår närmiljö.
Detta gäller förstås inte bara materiella ting, utan överlag att vi bär på gamla mönster, rent psykiskt.
Dessa kan också ses som "gamla ägodelar" som vi kan göra oss av med, egentligen omvandla. Detta är också en del av det miljömässiga "tänket" egentligen, något allt fler börjar inse. Städa i vårt hus, och likaväl som i det fysiska rummet, också städa vårt psykiska hus, vårt "jag". Eller snarare det vi identifierar oss med som jag, våra trådar, bindningar.
Jag menar inte att vi ska bara kasta ut allt när vi får dessa impulser. Nej, utan genom att vi ökar vår medvetenhet ser vi och uppfattar vad som är överflödigt, vad som vi kan släppa taget kring. Ofta behöver vi också stöd i denna process, vad gäller vårt eget inre.
Precis som en del människor i de numer återkommande tv-programmen om folk som samlat på sig grejer och knappt får plats själva rent fysiskt. De köper och köper, ofta skräpgrejer, och fyller sina hem, som en psykiskt obalans uppenbarligen.
Likadant behöver människor stöd med att sortera och rensa ut i sitt inre.
Det vi också tänkte på som lite intressant under loppmarknaden, är den här miljön utanför Järna där många människor ägnar sig åt olika alternativa aktiviteter och livsmål. I och med att vi fått jobba med ganska många från denna trakt och många med antroposofisk bakgrund på olika sätt, har vi också fått stifta bekantskap med denna vackra trakt och många fina människor.
Jag går inte in på själva frågan om antroposofin i sig, även om det finns mycket att säga om dess roll som kunskapsmedel, hur den brukas idag och vad för resultat den skapar.
Jag tror att mycket kan behöva uppdateras där, t ex inom dess former av pedagogik. Och liksom i flera andra äldre andliga åskådningar, att man behöver undersöka mer inifrån sig själv, inte bara följa en lära så bokstavsmässigt och stanna inom ett begränsat, ofta ålderstiget och kanske också i vissa fall rädslostyrt grupptänkade.
Jag tror samtidigt mycket av den miljömässiga näring som denna tradition erbjuder, är av godo, t ex ekologisk odling, respekten för naturen.
Den ekologiska näringen vad gäller mer miljömedveten, helhetsriktig odling tror jag står inför en revolution inom kort. Att lämna giftindustrins dogmer och den överdrivet livsförvridande tekniska inriktningen kommer bli alltmer populärt. Detta för att öka hälsa och välmående hos människan men också naturen.
T ex läste jag nyligen om hur bina i många världsdelar, bl a Kina, börjar försvinna alltmer. Många tror detta beror på gifterna som sprids i naturen, kanske inte bara i odlingssammanhang utan överlag. Försvinner bina upphör en enormt viktig länk i naturens kedja. Det får inte ske.
© CMM Nya Tiden, aug 2010.
Etiketter:
diet/ kost,
feng-shui,
genmanipulerad mat - nej tack,
Hälsa,
miljöfrågor,
Psykisk hälsa
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar