tisdag 21 december 2010

Att utvecklas är också att bidra till att upplösa glamour och omvandla illusion.


Att vi kan rikta vårt medvetande - välja tankar och känslor som följer en mer konstruktiv livshållning - blir alltmer uppmärksammat idag.
En del kallar det för att vi kan "välja lyckan", vilket är egentligen bara ett exempel bland många andra mål (både inre och yttre) vi kan uppnå på detta sätt. Andra förkastar hela företeelsen och frustar att det är "falskspel" och "oansvarigt att lura människor" att få dem tro att de skulle kunna styra sin egen verklighet. (se tidigare inlägget)

(Tidigare utlagda tankebanor på Nya Tiden som tangerar detta omr: Vårt inre utvecklingsarbete gynnar demokrati och framåtskridande (del 1) - Del 2 - Bidrag till världens utveckling genom dina goda tankar

Ja, så där är det ju hela tiden, dessa olika åsikter kämpar om luftherravälde. Många starka, bångstyriga röster och ettriga tonfall. Många av dem kanske också bottnar i egna svårigheter att uppleva "lyckan", på sitt eget sätt?
Och, kanske det viktigaste, att nå insikten att det går att transformera det som hindrar människan, att ta mer plats på ett sunt, bejakande sätt. Att läka sina gamla sår och omvandla sitt mörker.
Det belyste jag en del av i förra inlägget, hur skådisen Pia Johansson tog upp att jo, man kan faktiskt gå igenom saker inom sig själv. Möta svåra känslor och ta hand om dem.
Och på så sätt nå nya nivåer av insikt och försoning. Som tycks leda till lycka.

Och detta även om det ofta tar sin tid.
Och att det inte finns "garantier" att nå en sorts "permanent lycka". Som jag skrev tidigare, lycka kan vara som jag ser det, att få utvecklas. Att växa.
Och det är en ständig process, det ska gudarna veta (som det brukar sägas) Och det vet de förstås. För alla på högre utvecklingsnivåer har gått igenom lägre stadier.

Vi måste därför hela tiden bestämma själva. Förnuftigt är att undersöka själv. Och att bli mer medveten, inte minst om att man som människa kan välja.

Det märkliga, och kanske också intressanta, är att många som är emot dessa tankebanor av nytänkande, självtänkande och expanderat tänkande (och överlag som det tycks "inre utveckling" hos människor), kan i dessa sammanhang gärna anbefalla en till synes allmängiltig omedelbar kunskap som bevis för sina åsikter. Det sker allt som oftast genom att man hänvisar väldigt löst till ord som "forskning, naturvetenskapliga rön, sunt förnuft", men också ofta som ett slags "moraliskt ansvar" osv.
Dessa förs fram på ett retoriskt plan som därmed ska legitimera att sakfrågan strider mot någon sorts självskriven "lag". Medan det i själva fallet är subjektiva åsikter, som i bästa fall också kan ha någon teoretisk grund.


Därmed inte sagt att man bör bejaka detta till övertro vad gäller "tankekraft" och hur vi kan använda vårt medvetande för att skapa, framförallt vad gäller i det materiella. Inte heller att spela över i desperata försök att frammana lycka på bekonstnad av att vara äkta och sann.
Men det som verkar alltmer tydligt och självklart tycker jag, är att människan kan påverka sitt sinnelag. Dvs påverka sina känslor, men också sitt tänkande. Detta för att helt enkelt må bättre, både psykiskt och fysiskt. Men också för att kunna bidra mer till en harmonisk omgivning.
Det tycks också belagt, enligt min egen erfarenhet och otaliga andras, att vårt tänkande och kännande, också påverkar vår framtid. Detta sker inte alltid så omedelbart, men än tydligt på sikt.

Som jag beskrivit tidigare och som vi jobbar med en hel del på våra kurser, i SoulWork-träningen och i enskilda behandlingar, så är detta en praktisk kunskap. Alla kan kanske inte lära sig denna kunskap, eftersom det behövs en viss egen motivation. En sorts grundläggande insikt kring behov och förståelse för den mänskliga inre naturen. Men många kan och framförallt vill ta till sig dessa praktiska redskap, och det är mycket glädjande.

Som jag nämnt många ggr förut återspeglar detta (på olika nivåer av applicerande och medvetenhet) hur vi egentligen kontaktar högre nivåer av livsinnehåll genom högre frekvenser. Varje nivå har i sin tur en koppling till högre energi, som därmed förmedlar ett ökat livsinnehåll. Som sagt , inte alltid direkt, men med tiden så.

Förnuftigt är dock att se igenom vad som är social anpassning - rädsla (lägre känslobaserad information) - intellektuella analyser (oftast baserade på andras åsikter, därmed lägre mental aktivitet).
Lösningen är att (bland annat, finns säkert flera utgångspunkter) reflektera och analysera men på ett mer omfattande sätt än enbart "akademiskt". Ett sätt att kringå detta ofta egentligen hindrande tankesätt är att se på sig själv, uppleva sina egna reaktioner mer objektivt. Också att mer aktivt gå igenom omedvetet material i sin egen person och lösa upp gamla hinder. Dvs utmönstra hindrande känslomönster som felaktigt kan ange att vi "vet" eller reagera genom att slå ifrån sig (försvar).

Ett ytterligare sätt att använda sin mer sanna, givande inre inkoppling är genom att träna och öka sin intuition, själslig energi, högre helhetsbaserad förståelse. Men också att öka tillgången av empiriska fakta, dvs det vi upplever och prövar oss fram till genom vår egen erfarenhet.
På så sätt - vilket förstås är en ganska omfattande läroprocess - kan vi lära oss att urskilja vad som är "glamour" och illusion". Det gäller både inom oss själva, som uppstått i vårt förflutna som vi fortsätter reagera på. Men också det som härstammar från det kollektiva, oftast blinda inflytande från omgivning och världen.


© CMM Nya Tiden, dec 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar