söndag 18 april 2010

Tag kraften i ditt liv - skapa goda förändringar. Människans grund utgår från en större verklighet.


Idag ser vi hur otaliga olika mänskliga försök att bygga upp en verklighet på falska premisser faller pladask. De blir alltmer ihåliga. De blir genomlysta på olika sätt i sin egen orimlighet. Också därför människor med större perspektiv, mer medkänsla och insikt, ökad kunskap och nya alternativ, reagerar, säger ifrån och skapar nya kanaler för livet.

Många av dessa premisser är direkt människofientliga, men vill ändå utmåla sig som försvarare av mänskliga värden.
Detta pga flera skäl: Dels vanor, inarbetade rutiner i samhället och hos den enskilde.
Också sociala värden, prestige, etisk utarmning, förfall och missbruk av mänskliga värden.
Mer allvarligt när maktstrukturer tar över alltmer och styr den enskildes valmöjligheter, t ex inom forskning och politik där vissa resultat och mål premieras därför de redan har anslutit sig till en viss verklighetssyn.
En sorts övergripande mall av tänkande och agerande som "blir verkligheten". Men egentligen inte är den.

Samtidigt gäller idag en enorm omorienteringsaktivitet. Det är egentligen ett uppvaknande, även tänkt i bakomliggande själsliga eller andliga innebörder.
Här menar jag att "andlighet" egentligen är människans helhetsgrund. Den fysiska hälsan och den fysiska materien (t ex våra fysiska kroppar) är en viktig del av den andliga helheten, men inte dess orsak. Orsaken till våra liv och till en mer omfattande hälsa, dvs egentligen utveckling, finner vi i en expanderad livssyn.
Detta kallar jag på vissa grundläggande sätt för "andlighet"; att söka vår större grund, men också vår gemensamma riktning som skapar allt bättre förutsättningar för allt fler att utvecklas.

Detta uppvaknande sker inom område efter område av mänskliga former.
Det sker egentligen inom det mänskliga medvetandet.
Att mycket av det vi trodde var en "sanning" inte är lika självklar som förr. Mycket avslöjas och får nya ansikten. Dolda motiv och egoistiska syften uppdagas och blir klarlagda. Det gäller inom storpolitiken såväl som på kommunal nivå. Det gäller forskning, teknik, ekonomi, samhällsutveckling. Vad som är framsteg och vad som är konsumism och miljöförstöring.
Dessa insikter skapar förnyelse och också möjligheter att påskynda bättre alternativ.

Samtidigt förändras allt så fort att det går nästan inte hinna uppfatta allt samtidigt, både informationsmässigt men också i skilda konsekvenser.
Också att vår gemensamma mänskliga helhet sällan blir mer undersökt eller använd som utgångspunkt i olika resonemang, oavsett område. Mycket kunskap och information är fragmentariserad och styrd ofta i snäva områdesmarginaler.

Detta är heller inte så konstigt eftersom människans tillgång till helhet är så väldigt liten i sig, dvs där mänskligheten befinner sig utvecklingsmässigt på kollektiva plan.
Men det är också så att många intressen använder sig av mänsklighetens lockelse mot det mer egoistiska, för att göra vinster på detta sätt. Och hur detta reducerar och i många fall direkt motarbetar helhetstänkande.
Helhetstänkande behöver vi överlag odla och stärka, både individuellt och i samhället.

Vi kan bli mer fria - i vårt fysiska liv, i vår fysiska kropp, t ex genom ökad fysisk hälsa på olika sätt.
Vi kan också frigöra oss genom att ta hand om våra känslor och tankar, våra lägre destruktiva mönster, vår psykiska hinder. Och framförallt genom att bejaka vår större natur, vår andlighet. Som tycks ha den gemensamma nämnaren oavsett olika trosformer i själen, människans eget högre medvetande.

Hur denna medvetenhet är för alltid en oförstörd del av en större helhet som alltid styrs av en enorm intelligens, välvilja, kärlek och visdom.
Vi är alla del av den enheten.


© CMM Nya Tiden, apr 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar