onsdag 24 februari 2010

Om personlig utveckling - räcker självsuggestion eller behövs något mer?




Området av personlig utveckling har exploderat de senaste decennierna.
Det gäller både inom den personliga, folkliga sfären framförallt, men lika mycket inom företagsvärlden och även många andra samhällsgrenar.
Denna näring har också kallats för "självhjälps-fabriken" eller ingått i den alternativa läkekonsten där tankekraften har sin speciella plats för att ska pa hälsa, välmående och inre balans.
(Bild ©: Leni Lindermark, adr se längst ned)

Detta har också med åren tangerat och blandats med andliga uttryck och kallas därför ofta för ett luddigt gemensamt ord för "new age". Detta begrepp - som egentligen direkt anspelar på "en ny tid", ett nytt slags medvetande för mänskligheten överlag - har dock med tiden urvattnats och missbrukats en hel del.
Därför är det bra att försöka skapa distinktioner och klargöranden mellan olika former av självhjälp, läkekonster, terapier, andliga metoder och de ibland mer renodlade, materialistiska metoderna av personlig utveckling.

Jag skriver nu om fem olika böcker på SoulBooks som handlar om detta personliga skapande.
De är alla intressanta var och en på flera sätt. Dels för att de har det gemensamma att de, liksom många andra böcker och olika metoder, framhåller tankens kraft, nästan som en mirakulös metod för att skapa "vad som helst". Dels för att de är positiva, framåtriktande, säkert genuint menade och kan nog hjälpa en hel del människor. T ex med att tro på sig själv, öka sin hälsa, sina relationer och sitt välmående på flera nivåer, även med ett ökat helhetstänkande bakom.


Samtidigt har de nästa alla (utom en) en näranog övertro på tankens kraft och den personliga viljan att kunna (och också vilja) genomföra och skapa positiv framgång på alla sätt genom egen suggestion.
Man behöver skilja på suggestion och egen högre inkoppling. Suggestion, som är ett positivt och verkligen välanvändbart redskap för att t ex stärka olika sidor hos sig själv, egenskaper och tankar, kan samtidigt innebära väldigt kortlivade effekter. Detta på grund av minst två skäl.

Dels för att människan i sin personlighet inte har så stor överblick och räckvidd egentligen vad gäller hennes förmågor, framtid, resultat. Dels för att hon inte alltid vet vad som är bäst för henne, om hon inte ökar och levandegör sin inre kontakt och sin mer permanenta insikt och omvandling av sin lägre natur. Dessa processer behöver gå hand i hand.
Hon har heller inte så stor insikt i de livslagar (inte fysiska lagar) som är gällande. Därför kan hon inte se eller förstå att det finns andra fält av påverkan.
Detta lär hon sig allteftersom, ofta den hårda vägen. T ex genom lagen om "sådd och skörd", effekterna av "det man ger ut får man tillbaks".
Om en person har t ex ett väldigt materiellt flyt i ett liv, kanske många tror att denne enbart skapat detta själv genom sitt "enorma kunnande" eller sitt "exemplariska, hårda arbete". Det bidrar förstås, den personliga viljan, att sätta mål, att inte ge upp vad som än händer osv.
Men framförallt har denna person en sådan erfarenhet att "inkassera" i detta liv. Det ska samtidigt prövas och se vad denne person kan göra med en stor förmögenhet t ex. Eller genom en stor karriär som artist eller politiker eller vad det nu kan vara.

Det handlar i grund o botten bara om två saker - att utvecklas och att ge vidare till andra.

Att det vi vinner själva delar vi med oss av till helheten, till andra människor, på de sätt som vi själva anser är bäst.
På så sätt skapar vi också förutsättningar för utveckling, hos andra och för oss själva.

Människan tror sig vara "ensam". Mycket av det västerländska, isolerade tänkandet inom vetenskap, religion och samhälle bygger på denna tro och uppfattning. Den har därmed präglat hela det moderna livet som vi idag upptäcker alltmer inte räcker så långt, som behöver och också kommer att förändras starkt i en nära framtid.
Ensamhets"tron" och dess verklighetsbild som den också förmedlar och sprider, tycks bekräfta den materialistiska människans rättmätiga begär. Att göra det bästa av sina förmågor och situationen - framförallt för sin egen del.

Men människan är inte ensam. Hon är del av ett väldigt kollektiv; den mänskliga familjen.
Hon är dessutom del av högre världar, framförallt genom sin "egen" själ" (sitt odödlighetshölje, sin högre ljuskropp, det kausala m fl benämningar) del av "själens rike" eller femte dimensionen. Denna värld är också kallad "ljusets värld", odödlighetsriket, planetens kärleks- och visdomsenergi.
Detta är den sant vägledande instansen för mänskligheten. Den är också "befolkad" av de individer som kunnat genomföra sin "mänskliga resa" till denna högre själsnivå och förverkligat sig som "mästare"

(Bild nyckelpiga: Leni Lindermark, http://www.stimmerbokeramik.blogspot.com)


© CMM Nya Tiden, feb 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar