fredag 30 april 2010

Stoppa all valjakt! Skydda haven! Film med Pierce Brosnan hyllar havens oändliga rikedomar


Råkade se ett kort inslag på tv igår med Pierce Brosnan, snabbt intervjuad av Jay Leno i dennes show.
Det gällde den nya filmen Ocean, en lång dokumentär med Disney som bolag. Nej, det är ingen tecknad film (phuu), utan helt i naturfilmens anda.

Budskapet må vara lätt igenkännbart och kanske övertrasserat på grund av en överdriven skönhetsvinkel (?). Samtidigt inte fel med vackra filmer som därmed också kan få oss känna vikten. Att skapa bättre förhållanden för naturen, för människan, för utveckling.
Filmen verkar samtidigt mer ömsint inspelad, mer konstnärlig och vacker, än många ofta "actionladdade" djur- och naturfilmer. Brosnan kändes också genuint engagerad i budskapet.
Detta min enkla bedömning efter det lilla som visades i rutan nu. Filmen hade nyligen premiär i USA.

Brosnan passade också på på att ta upp frågan om att all valjakt bör stoppas, något de flesta människor tycker.
Valjakt är officiellt förbjuden i världen, men ett "kryphål" ger vissa rovgiriga bolag möjlighet att ändå döda ca ”1000 valar” per år. Denna siffra överskrids dock och mörkertalet är nog högre. Det kallas för att det sker "i forskningssyfte". Men ingen forskning tycks bedrivas, utan försäljning av valköttet verkar vara det uteslutande syftet.
Kanske är det också vissa psykologiska och kulturella bakgrunder som påverkar på massnivå.
Dessa kan förstås inte rättfärdiga detta på något sätt, utan jag nämner det mer som någon sorts bakomliggande "förklaring".

Denna fråga har nu aktualiserats igen: ”Japan, Norge och Island ska få fortsätta med sin valfångst tio år till, trots ett internationellt förbud. Det är innehållet i ett kompromissförslag från Internationella valfångstkommissionen, IWC. Sverige har genom sitt stöd för förslaget inte visat sig stå på valarnas sida.” (MyNewsdesk, 23 april 2010)

Bakgrund från Världsnaturfonden: "1986 infördes ett världsomfattande moratorium som förbjuder kommersiell valfångst, trots detta förbud fångas valar fortfarande kommersiellt. Mer än 22 700 valar av fem olika arter har dödats av kommersiella valfångare under moratoriet och antalet bara stiger. Japan fortsätter att fånga hundratals valar - många i Södra Ishavet som är utsett till ett valreservat av IWC. De hänvisar till ett kryphål i lagstiftningen som tillåter fångst för vetenskaplig forskning, men köttet säljs sedan kommersiellt i Japan.”

Och att nu Sveriges regering skulle ställa sig bakom detta, om än med reservationer och med vissa verkar än mer ohållbart: ”I juni kommer Internationella valfångstkommissionen, IWC, rösta om ett beslut som ger Norge, Japan och Island dispens att bedriva valfångst i 10 år till trots internationellt totalförbud mot valfiske.
Miljöorganisationerna Världsnaturfonden och Greenpeace är mycket kritiska till att Sverige stödjer förslaget.

– Förslaget öppnar upp för en farlig utveckling, där valfångsten blir en politisk handelsvara i stället för att grundas på vetenskapliga argument. Det borde vara Sveriges plikt att arbeta för att kvoterna grundas på vetenskap och inte politisk kohandel. Det kan också öppna upp för valfångst i reservaten på södra halvklotet, bland annat i södra Oceanien, säger Tom Arnbom, biolog och naturvårdsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Valfångarfartyg från Japan dödar en val. Foto från Sydney Morning Herold.

-Sveriges inställning är en meningslös kompromiss som bara gynnar de nationer som vill återuppta jakten i stor skala. Att Sveriges regering backar upp förslaget är obegripligt, säger Jan Isakson, havskampanjledare Greenpeace.” (Miljöaktuellt 26/4 10)

Jag tycker mycket om Norge. Japan också. Ja jag menar verkligen det. Precis som alla länder, alla folk.
Men varför upprätthålla denna gamla sed? Till vilken nytta.
Det är ju inte för brödfödans skull. Och ger det verkligen ekonomisk vinst?
Detta motverkar dessa länders andra näringar, t ex turism och etiska förhållanden och rykte. Alltfler reagerar mot den grymma, oetiska och förkastliga valjakten.



© CMM Nya Tiden, apr 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar