fredag 15 januari 2010

Grön Tara - glädje, omvandling av lägre känslor, Moder av Ljus, Sanning och Rätt handling



Detta vackra framförande av mantrat är speciellt i all sin enkelhet, sitt välbehag, sin melodiösa harmoni och kärleksfulla utstrålning.
Sångerskan är kinesiska, Su Ching-yen heter hon.

Som bakgrund skrev jag såhär nyligen i Herkules Nyhetsbrev (jan 2010) om Grön Tara:

" Ett annat mantra som kommer både från den tibetanska buddhismen och hinduismen, är Grön Taras mantra. Grön Tara är en ”gudinna”, egentligen en devaform, som så många av dessa ”gudinnor/gudar” är.
Grön Tara samlar fyra andra ”dakinis” eller devaformer (fyra olika färger och kvaliteter), och anses av många som den mest givande att fokusera på av dessa just därför hon samlar och uttrycker så många olika aspekter.

Denna form används som en åkallan av det feminina som läker, helar, upplöser rädsla, oro, osäkerhet, men också vad jag tror, förstärker feminina kvaliteter. Därför lämpar sig detta mantra väl för kanske speciellt kvinnor, men förstås också för män som önskar och behöver väcka och stärka de kvinnliga energierna mer.

”Dakini” är framförallt den tibetanska formen för ett upplyst (förmodligen i olika grader) feminint väsen som fungerar som skydd eller vägledning för en person på den andliga vägen.
Detta är en central del av den buddhistiska andliga filosofin, och återfinns i många andliga traditioner och religioner, inte minst den hinduiska. Detta kan jämföras med t ex olika slags änglar och ”musor” i våra västerländska traditioner, som också är feminina väsen.

Som alla devor är dessa väsen en länk mellan materiens liv som de uttrycker genom sig, och medvetandets liv, som människan framförallt är ett uttryck för. "

Grön Tara ses i den tibetanska buddhismen som en kvinnlig boddhisattva, alltså en människa som nått upplysning och lever för att ge till andra.
Mantrat är tydligen mycket vanligt och omtyckt i Tibet och används frekvent av många människor, inte bara inom den tibetanska buddhismen. Överlag inom denna del av världen används mantrat mer frekvent, men hr också spritt sig till västerlandet i och med den tibetanska buddhismens spridning.

Från wikipedia: "Within Tibetan Buddhism Tārā is regarded as a Boddhisattva of compassion and action. She is the female aspect of Avalokitesvara (Chenrezig) and in some origin stories she comes from his tears:"



© CMM Nya Tiden, jan 2010.

1 kommentar:

  1. Green Tara mditation teachings and retreat with Lama Tenzin in Stockholm, Sweden. Registration open.

    http://www.gomde.se/tara2014

    Välkommen!

    SvaraRadera