måndag 13 december 2010

Används svenska sexbrottsanklagelserna för att motverka Wikileaks? Och vad om Assanges roll som ny "makthavare"?


När det gäller de påstådda sexövergreppen av Wikileaks centralfigur Julian Assange som ska ha skett i Sverige tidigare i år, har nu rapporter i utländsk press visat fram mer bakomliggande material.
Vad som är sant eller falskt är svårt att bedöma, eftersom detta är olika versioner om vad som hänt. Assanges egen version är ännu inte hörd i någon form av domstol vad jag vet (om inte detta tagit plats i England på mer inofficiell basis).

Assange avvisar bestämt dessa anklagelser, bland annat i en intervju i TV 4 tidigare under hösten. (se här).
Här tar han också upp ett av de två tyngst vägande skälen till varför dessa anklagelser kan ha uppstått, att förhindra Wikileaks att skapa en bas i Sverige för sin verksamhet. Detta skulle ha kunnat möjliggjort en eventuell friare och säkrare hamn för organisationen i och med svensk lagstiftnings mer öppna regler.

Det är intressant att det mer detaljerade materialet kring sexanklagelserna inte blivit belyst i svensk nyhetsrapportering på något sätt vad jag kunnat se, utan att det sker genom utländska journalisters "undersökningar" (hur djupa de nu är vet jag dock inte).
Det är förstås en viktig sak att kunna säga nej i intima sex-relationer, självklart, och att detta nej ska respekteras. Men några övergrepp eller våldshandlingar verkar det inte handla om i det här fallet ändå. Man vet heller ännu inte vad som hänt mer exakt, men enligt utländska källor sägs att Assange vägrat använda kondom i ett fall av "övergreppen". Kvinnan sägs ändå gått ut för att köpa frukost åt dem båda nästa morgon och verkade alltså inte missbehandlad eller upprörd. Hon sägs också ha velat ha fortsatt kontakt med Assange efteråt.

I tidningen Daily Mail kan man ta del av en redovisning för vad som hänt på en nivå. I"Slatest"kan man läsa en kortare version.
Sedan vad som verkligen är sant vet man ännu inte. Artikeln i Daily Mail är från slutet av augusti, så den tycks inte heltäckande.

Hela den här historien är ju egentligen privat och gäller endast de inblandade. Därför känns det aningen osmakligt att alls belysa det, kan jag tycka. Men eftersom detta nu blivit offentligt och snarast verkar användas för olika syften, kan det vara viktigt för människor att veta mer hur det förhåller sig.
Jag tycker det är självklart att kvinnans rätt ska framhävas i olika mål. Jag är helt emot alla former av tvång och våld. Men frågan är om det också kan vara så att här har svenskt rättsväsende kommit ikläm? Kanske används någon sorts moralisk hävstång här för andra intressens påtryckningar? Eller i eget intresse, för att hindra eller motverka Wikileaks verksamhet i Sverige?
Det är inte säkert att det är så. Kanske är det som andra menar, att Assange själv är med i någon dubbel kampanj som andra intressen står bakom. Att vissa uppgifter eller områden inte får ingå i "avslöjandena". Det hela är ytterst svåröverblickbart.

I den här tiden, när händelse på händelse radas upp både i Sverige och runt om i världen som kastar ljus på olika maktförhållanden och lyser upp dem i deras alltmer groteska spänningsförhållanden, verkar det också vara bra att tänka efter minst två gånger innan man drar förhastade slutsatser.

Det finns också en del frågetecken kring Assanges gärning som vissa tagit upp. Hans arbete med Wikileaks tycks renodlat altruistiskt och har framfört många goda, belysande och avslöjande effekter som blivit så värdesatta. Ett viktigt exempel är avslöjandena om missbruk och övergrepp i Irak och Afghanistan.
Men i fallet med diplomatposten tycker jag det kan kännas onödigt publicera allt. Mycket är rent skvaller och egentligen ointressant och kanske också skadligt i vissa fall på mer personlig nivå.

Assange har också fått en hel del intern kritik tydligen för att själv bli en "maktfigur" och komma mer i centrum som person än organisationen. Det är kanske svårt att undvika med den rollbesättning man nu valt, men kan förstås vara en nackdel för arbetet i sig (dokumentären SVT2 12/12 10). Det har också lett till att flera nära medarbetare hoppar av och sägs idag öppna en egen verksamhet, Openleaks (också DN 9/12.10).

Som situationen är nu, hålls dock Assange fortfarande i arrest utan dom i London. Genom sexanklagelserna i Sverige har verksamheten för hans del och förmodligen också för Wikileaks del störts och motverkats starkt, vad dessa anklagelser än grundas på.
Assange berättar i intervjun med TV4, att de (Wikileaks) hade fått förhandsinformation om att någon sorts fälla var på väg att gillras. Informationen kom från en källa inom den australiensiska underrättelsetjänsten, då han hade varnats för olika presumtiva arrangerade hotbilder. Bl a hade det talats om användning av barnpornografi, dvs att på så sätt misstänkliggöra Assange.
Vad som gjorde att Assange å sin sida inte behöll byxorna på när han hade denna information verkar också i sin tur näranog obegripligt. Å andra sidan kanske det visar att han aldrig räknade med att hamna i en sådan här situation, för då hade han nog avstått från närmare kontakter överhuvudtaget.


Oavsett bakomliggande motiv och oavsett vad Assange är utsatt för, eller som han har utsatt kvinnorna för, verkar det orimligt att han ska dömas som en ”sexualförbrytare” på de här grunderna i förväg, något flera kolumnister i svenska tidningar försökt sig på i förra veckan.
Det är också högst tveksamt om brottsrubriceringarna håller för någon dom eller ens för utlämning till Sverige.
Jag har lite en känsla av att detta inte kommer bli klarlagt på lång tid, kanske aldrig. Situationen tycks mer ha skapats för att väcka ogillande mot Assange personligen, som därmed skadar Wikileaks arbete.

Kanske har vi på så sätt redan nått in i en ”ny tid”, även vad gäller de dolda agendorna och deras bakomliggande maktspel.
Kanske är det så att vissa av dessa aktörer, hur mäktiga de än kan verka vara, ändå tappar mark. Också därför spelar man nu ut varandra och på så sätt också vinner på att vissa dolda krafter blir avslöjade.

En sak verkar helt säker; Dessa avslöjanden är här för att fortsätta sin verkan. Genom Wikileaks, men också genom andra källor, privatpersoner och organisationer. Bara senaste tiden tycks flera andra avslöjande komma slag i slag, också från andra håll. Wikileaks har också på detta sätt förmodligen redan bidragit till ökad öppenhet i den kollektiva andan.



© CMM Nya tiden, dec 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar