onsdag 16 november 2011

Miljondonation för ökad hälsa genom alternativa metoder bortblåst?



Apropå min lilla "serie" om olika perspektiv kring det mänskliga intellektet på Herkules Light Blog tar jag här upp ett debattämne.
Som de senaste dagarna flutit upp mer tydligt på ytnivå av svenska folkets kollektiva medvetande.
I alla fall vissa delar av det. Jag har väntat litet på att detta skulle kunna bli en riksnyhet, men det är väl för laddat.

Bakgrunden är att anrika Karolinska sjukhuset fick en mycket generös donation på 43 miljoner (!) för många år sedan som uttryckligen skulle användas till alternativa metoder inom läkarvården. Ett speciellt centrum för denna forskning tog då 2005 sin början, med namn från donatorerna, Oshercentrum.
Problemet är att denna donation har tydligen endera försvunnit, och därmed använts till annan mer traditionell läkarforskning. Eller så finns den fortfarande kvar, i alla fall delvis, men är låst.
Skälen till detta är oklara, men många menar på att den ledning som sköter dessa frågor inom Karolinska är direkt negativa till det komplementära hälsofältet. (se nedan för länkar)

Denna komplementära hälsoinriktning, som är mer holistisk och med färre biverkningar, är idag ytterst spridd och i många fall uppenbart välförankrad. Det anförs ofta i diskussioner kring denna fråga, att de alternativa metoderna och synsätten inte har tillräckligt med vetenskaplig bevis. Dels kanske detta stämmer på så sätt att metoderna inte undersökts och prövats mer grundligt och seriöst av just de som uttalar dessa åsikter. Dels att starka krafter tycks motarbeta och överlag vill motverka en sådan utveckling i världen, kanske också speciellt i Sverige.

Dessa krafter tycks bestå bl a av läkemedelsbolag som gärna fortsätter ha sina inmutningar av gigantiska intäkter i fred. Detta åtgärdas inte genom politiska beslut eller andra regleringar, trots många undersökningar som visat på problemen (bl a genom Cochrane institute flertal gånger). Olika preparat som ska vara "medicinska" kan i många fall vara skadliga eller verkningslösa (läs t ex här, finns många fler exemp).

Jag skrev också för två år sedan (2009) en hel del om de stora problemen med "influensavaccin" som också visade sig vara direkt skadligt och/eller verkningslöst (läs här). Och som också samhällsekonomiskt var en enorm utgift - till vilken nytta?
Vaccinpropagandan fortsätter dock. Men alltfler har nog insett det skrupellösa och destruktiva i detta. Tyvärr verkar dock inte våra politiker eller andra myndigheter reagera nämnvärt. (En nyare artikel om detta i NewsVoice)

Samtidigt är det ytterst viktigt tycker jag att inte skapa en onödigt överdriven polarisering som snarast motverkar dialog och konstruktiva utbyten mellan de nytänkande metoderna och traditionell läkarvård. Allt fler läkare blir också alltmer engagerade och öppna med sina erfarenheter och kunskaper kring "naturligt läkande". Och får, eller tar, också mer rättmätig plats, även om det i ett övergripande perspektiv sker långsamt, speciellt i Sverige.

Läs mer på Alternativjournalen (som drivs av Ulf Brånell, välkänd profil inom alternativa hälsofrågor)
Och på NewVoice (Torbjörn Sassarson).

En annan av mina tidigare texter:
• Om att se hälsobegreppet i ett större förändringsperspektiv i vår tid - här


© CM, Nya tiden (http://nyatiden.blogspot.com/) nov 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar