måndag 19 april 2010

Vad är hälsa? Fysiskt välmående del av en större utveckling.



Skrev förra året om de många hälso- och etiska problemen med massvaccination.
Ramlade över några rader från ett av inläggen där (se här), som tål att upprepas. Har också utökat med fortsatt text.

"Jag ser det som ett av de viktigaste målen för nytänkande människor i denna tid, att sprida våra tankar och innehåll kring de ideal och verkligheter som nu håller på att ta form på vår planet. Det handlar om en ny tid tid av enhet, samverkan och nivåer av ökad medvetenhet som tar form allt mer.

I denna ökade medvetenhet ingår den grundläggande frågan och behovet av människans utveckling. Hur ska vi bäst kunna utvecklas? Och vad menar vi med utveckling?
Ja, det finns förstås många svar på den frågan. Många är överens t ex om att vi behöver värna vår miljö mer, att massproduktionssamhällets tid är på väg att passera. Att många stora rättvisefrågor behöver sin lösning, t ex världsfattigdom och svält, men också makt- och krigsfrågor.
Också att stress är skadligt, att människans resurser både globalt och i enskilda sammanhang inte ska få missbrukas.
Samtidigt fortsätter industrisamhällets ideal i massomfattning.
Det finns alltså en rad komplicerade motsatsförhållanden mellan de goda visionernas avsikt och den reella förändringsvilligheten.

Kanske det är så egentligen att frågan om yttre förändringar behöver förankras i människans egen förändring, i sig själv, i sitt medvetande, även på psykiska och andliga nivåer.

Samtidigt som dessa starka motsatser tycks strida om makten i vår värld, finns en rad grundläggande basvärden som vi lätt kan enas kring egentligen. Ett sådant värde är t ex att vi alla önskar och vill öka vår hälsa."

Ja, det är ett tydligt fokus på vår fysiska hälsa, ett intresse som bara tycks öka i den här tiden, och det lavinartat. Det beror delvis på den onyttiga livsstilen många har med för lite rörelse och för mycket skräpmat. Men också stark psykisk ohälsa genom stress, olika former av missbruk, även existentiella frågor och behov av sökande som inte kan riktas mer medvetet.

Man söker dock inte hälsa enbart genom den traditionella läkarvården, utan allt oftare genom "nya" vägar, genom olika alternativ. Det gäller alternativa hälsometoder inom fysiska behandlingar, kroppsbehandlingar, men också mat, diet och nya rön inom kroppens kemiska och biologiska funktioner.
Men också psykiska hälsan genom terapi, coaching och olika metoder. Och den ännu mer helhetsomfattande hälsan genom olika typer av mer eller mindre täckande andliga synsätt.

Det är alltså svårt att hävda, som allt fler tycks vilja göra idag (med olika dieter, träningsmetoder osv), att man endast genom att "äta rätt" eller "träna rätt" kan nå ett totalt fullödigt liv, total hälsa, total lycka.
Vissa koster och dieter tycks vilja uppnå rena rama "frälsningen"? Man äter inte bara en kost utan man går också med i en sorts rörelse med sociala pålagor, psykiska mönster, mer eller mindre tydliga "förbud" och regler.
Inget behöver vara fel med det. De människorna som ägnar sig åt detta, t ex vad det verkar inom den populära low-carb-diet-"rörelsen", mår säkert i många fall bra av det. Man kan stötta varann i att bli mer hälsosam. Och därmed kanske mer harmonisk, balanserad, även på fler nivåer på sikt?

Det är dock vanskligt att tro att detta är ett slags "Schlaraffen-land" av lycka i sig. Det är en märklig blandning av både hård disciplin - välja bort kolydrater så mycket man bara kan - och samtidigt "frossa" i kött och fett.

Jag har skrivit om detta nyligen (se här) och ska inte upprepa mig för mycket.
Det finns absolut stora hälsovinster här i flera dietformer, t ex low-carb, det här med att reducera sockret. Och även om det varit känt länge inte minst bland vegetarianer och överlag hälsomedvetna människor, så sprids det nu på ett helt nytt sätt.
Överkonsumtion av kött är nog inte rätt hälsoväg som jag ser det. Även om många säkert behöver äta kött, helt enkelt därför de är där i sin utveckling, kan inte det vara en varken filosofisk, hälsomässig eller strikt naturvetenskaplig lösning.

Överlag tycks det i dessa dieter (och också träningsformer) handla mycket om en "kamp". Man "kämpar" för att hålla sin vikt, eller gå ner i vikt. Och även om man kanske inte håller med om det ordvalet, så talar man ständigt om dessa kalorier eller kolhydrater, olika innebörder och konsekvenser på det fysiska planet.
Man "driver" en kamp, som i många fall med low-carb-"rörelsen" på en mer bredare, folklig front, också som direkt propaganda. Kanske egentligen för mer frihet!?

Ja, varför inte?
Grejen är väl bara att friheten finns förmodligen inte bara där. Vi kan förstås få god hjälp av en välutvecklad fysisk hälsa för att kunna leva mer fullödigt och mer genuint. Och det är förstås jätteviktigt!

Men det är nog inte det enda målet med vår existens.
Vi har ju samtidigt fler medvetandefunktioner, fler "kroppar", att rena och ta hand om, att balansera och förnya.
Vi behöver lära oss mer om relationer, samverkan, våra känslomönster och deras förnyelse.
Om våra tankar, hur tanken tycks påverka mycket mer än vad vi anar, att förändra negativa tankemönster om oss själva, om världen, livet.

Vi kan också behöva - inte alla, men för alltfler människor varje dag sker det - vakna upp till en större verklighet. Både inom oss och i världen av sammanhang, av pågående utveckling.
Vi kan kalla detta för en "andlig dimension". Att inse och direkt konkret uppleva sin delaktighet med allt liv.
Allt detta skapar också hälsa. Och är enormt viktigt för vår hälsa


© CMM Nya Tiden, apr 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar