torsdag 27 augusti 2009

"Fler sprider ljuset" - den ständiga ekonomin i förgrunden.

Denna blänkare handlar om det materiella sinnelaget som fortsätter styra människan så felaktigt i vår tid, och som allt fler också reagerar emot. Det är en parallell till denna energiperiod vi är inne i nu (se förra inlägget), Jungfruns innebörder och symbolik.
Att föda fram ljuset i hjärtat, i materien. Att inse att materien också är liv och därför "helig".
Detta är mänsklighetens ansvar att bruka med ökad medvetenhet, inte missbruka och förstöra.

Ingen avmattning tycks råda på hysterin kring hur ekonomin ska räddas. Och samtidigt hur ekonomin ska rädda människan och vår tid överlag. Dvs vara hennes ständiga mening, syfte och mål.

SvD har som rubrik "Fler sprider ljuset" i en av dagens artiklar (26/8 09). Men innehållet handlar förstås inte om ökad medvetenhet på något sätt. Som vanligt håller man hårt i materialismens lösningar, att öka tillväxten. Börsen ska gå bättre snart. Lösningarna på arbetslösheten finns i högre omsättning.

Detta är en av många illusioner i vår tid, tydligen så inrotad att det tar mycket lång tid att förstå. Vår utveckling hänger inte på de ekonomiska förutsättningarna. Ekonomi är materiella medel som vi använder som värden för att dels skapa former, dels reglera den fysiska världen. Många inom det andliga nytänkandet känner till att "pengar är energi". Det är framförallt eterisk energi (som esoteriken visar oss) och styrs av lag.

Människan, framförallt i hennes lägre stadier och med ett enormt materiellt självintresse i första hand, tror sig dock kunna styra dessa lagar så som hon vill. Hon känner förstås inte ens till dem, men någonstans inne i alla människor finns ett frö till själsmedvetenhet.
Detta eftersom vi alla är själar egentligen, dvs har vårt ursprung i en högre värld som tar form i det fysiska.
Vår uppgift är inte att härska över materien, utan att använda den med kärlek, vishet, glädje och samarbete.

Det handlar inte om att vi ska gå tillbaka till något slags svunnet ideal om "ursprungsbefolkningars" romantiska tillvaro i naturen, som ju oftast varit extremt hård. Det har vi redan gjort i otaliga inkarnationer. Vi ska inte leva som grottfolk igen och yla mot månen eller något annat tokigt i tron om att vi så har befriat oss från alla ok.
Vi behöver se att de värderingar och de styrelseskick som hittills verkat på vår planet har ofta handlat om missbruk av makt, speciellt de senaste tusentals åren. Det är egentligen inte fel på de tekniska landvinningarna förstås, utan hur de ska användas. Själva "tänket" behöver förnyas och hitta nya former i det kollektiva. Därmed skapa ny medvetenhet om hur tekniken kan fungera ekologiskt och fördelningsmässigt sunt.


Det är klart, människor behöver jobb och ekonomin behöver ny kraft. Visst vill vi alla att det ska gå "bra för Sverige", och överlag för världen. Men frågan är om det enbart hänger på ekonomin och fortsatt ökad konsumtion? Och framförallt den ekonomi som vi sett ta alltmer plats de senaste decennierna, som är alltmer skrupelfri, ohämmad och regellös?

Anders Wijkman, tidigare EU-parlamentariker för kd, tidigare ordförande för Röda korset och Naturskyddsföreningen, skrev nyligen på DN debatt (23/8 09), att samhället och politikerna måste uppmärksamma att ökad tillväxt inte alltid leder framåt. Han menar att BNP behöver räkna och och inbegripa andra källor och mål, som t ex bejakar naturen och människans växande. Ökad kvalitet för medborgarna kommer inte automatiskt av höjd BNP på ett mekaniskt, traditionellt synsätt.

Det är så självklart, den övergripande innebörden vet så gott som varje barn idag. Vi behöver värna vår miljö och människans hälsa och utveckling, annars kan vi inte fortsätta leva här.
Vad är det då som hindrar denna utveckling att ta plats? Det finns ju så många goda viljor i vår värld, varför sker inte mer av allt det positiva som förs fram, annat än som samtal, goda intentioner och ett och annat projekt.

För det första tror jag att mycket sker bakom kulisserna. Mycket av det goda får sällan utrymme att bli synligt i de traditionella forumena där eländet har första plats för att skapa misär och dålig självkänsla. Om inte detta styr så har skvallret, den miserabla "underhållningen" och fördumningen sin givna plats.
Men problemet är också, som få verkar vilja inse på någon mer allmän nivå än, att det finns krafter i vår värld som avsiktligt och hämningslöst vill utnyttja alla planetens resurser, inte minst mänskligheten överlag.
Det handlar inte om goda människors normala önskan att göra affärer, inte heller om dem som lyckats med detta och blivit mångmiljonärer.
Det handlar om ett osynligt, ändå alltmer tydligt nätverk av ett konsekvent och organiserat maktspel utfört av vissa få globala intressen inom mänsklighetens alla områden.

Det är lätt att dra upp höger-vänster-fållan och argumentera efter denna förenkling. Men det handlar inte om en ideologi mot en annan här, t ex "kapitalism" mot "socialism" och tvärtom. Även om dessa motsättningar finns, är det inte där kampen utspelas.
Dessa politiska kombatanter tycks mer utgöra en del av ett äldre spel som snarast utnyttjas idag för att skyla över de verkliga konflikterna. Istället handlar det om mycket mer övergripande uttryck där den ena parten blir allt tydligare.
Dessa består av ett mycket fåtal människor i relation till mänskligheten, en speciell grupp individer inom ett fåtal mäktiga familjer.
Detta är något som får alltmer uppmärksamhet, inte bara i så kallade "konspirationssammanhang" utan alltmer av "vanliga" journalister, politiker, överlag vanliga människor som ifrågasätter och vill en förändring.

Många människor inser detta, tänker detta, ofta på ett oformulerat, mer instinktivt sätt, men får det sällan "bekräftat" i massmedia eller genom andra forum i samhället, alltså existerar det knappt.
Därav vikten att tänka själv, allra helst i dessa tider.
Många hade t ex en annorlunda livssyn än Bush-administrationen nyligen, både inom USA och i världen. Många var kritiska, men få uttalade sig högt. Mödrar och fäder sände iväg sina söner i meningslösa krig i mellanöstern för att "freda världen, för att bekämpa terrorismen, för att slå mot ondskan".
När det blev mer tydligt vad detta stod för, hur bedrägeriet var uppbyggt, vilka ekonomiska intressen som stod bakom och hur Bush lurat folk (och många också låtit sig luras, tyvärr), inte mint på amerikanska hemmaplanen genom att driva ekonomin i näranog bankrutt, var stämningen en annan.

Det finns många exempel i den nära efterkrigshistorien på väldig grymhet, självförhärligande och skrupellöshet på den internationella scenen som drivits av krafter (ofta med amerikanska politiker i förgrunden) som lett till märkliga krig, olika konflikter, också med starka ekonomiska band. Bakom dessa tycks vissa ideal stå bakom, en dold organiserad grupps verkan runt om i världen, vars agenda tydligen valt människofientliga intentioner.

Är det så meningen har varit med dessa ständiga brott mot den mänskliga fria viljan, brott mot enskilda och hela länders befolkningar och ekonomier? Att omvärlden ska känna sig maktlös, att dessa värden ska träda in som verklighetsmodeller, som livsideal, "den starkare segrar alltid" osv?

Detta har dock inte lyckats. För många människor på en kollektiv nivå har redan vaknat upp, både politiskt instinktivt (
där "rättskänsla", egentligen urskillningsförmåga, är ett själsuttryck) och på många andra sätt, inte minst andligen (på fria, obundna sätt).
Denna agenda tjänar en gammal destruktiv ordning som förstärker människans lägre sidor och de som utnyttjar detta har skapat. Människan förlorar sig själv i detta töcken av självglorifiering och glömska av sin inre och sanna natur.

Därav vikten att komma tillbaks till den inre sanningen, till sin egen inre natur, den själsliga grunden, människans eviga värden och enhet med alla liv. Det är detta som leder utvecklingen framåt.


Människor bör snabbt öka medvetenheten om hur våra resurser kan delas på ett nytt, mer rättvist sätt. Mänskligheten bör skapa ny lagstiftning om vårt gemensamma ansvar, som bejakar enheten inom den mänskliga familjen och gränsdrar de fås missbrukande maktkoncentrering.

Alla tänkande och medkännande människor bör gemensamt söka "ett större ljus" i mänsklighetens större utveckling.
Där livet hedras och syftena tas tillvara, på det sätt som existensen egentligen bjuder oss.

Det räcker inte med att byta ut alla glödlampor för att skapa en bättre värld.
Vi behöver koppla in fler nivåer av ljus överhuvudtaget!



© CMM. Nya Tiden, aug 09.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar