onsdag 20 maj 2009

Knak, knak... Växande genom Familjekonstellationer (del 3)



En person som mådde mycket dåligt mötte vi en dag på ett ställe hemma hos några bekanta för ett tag sedan. Det som hade utlöst detta var en sorts fysisk problematik där personen fått vissa svårigheter efteråt. Det var hur som helst ingen fara på något sätt, men kvinnan fick plötsligt en väldig djup ångest. Hon upplevde att det var fara för hennes liv. Hon hade kommit in i någon sorts svår kris där hon inte kom tillbaks till sig själv riktigt, sade hon.

Sånt här händer oss då och då, förutom de människor som vi jobbar med genom kurser och enskild terapi/soulcoaching. Vi har haft långa perioder förr i tiden, speciellt på 90-talet då väldigt mycket omvandling uppstod för många (första och andra vågen) då folk dök upp ibland med sina svårigheter mer spontant. Oftast ringde de och behövde stöd och råd. Ibland var folk utom sig av olika händelser eller processer. Ofta hade dessa händelser del av energiprocesser som tog plats väldigt plötsligt och väldigt starkt. Folk förstod inte vad som hände helt enkelt.
Eftersom vi själva genomgått flera sådana längre faser på flera år per gång har vi nog kunnat förstå många av dessa symtom.

Men tillbaks till den här personen på festen. Eftersom hon pratade så mkt om sin familj och olika svårigheter, frågade min fru om hon ville göra en familjeuppställning. Det var uppenbart att det handlade om en inre omvandling som startats också, men ofta har vi märkt att familjeförhållanden och saker i det omedvetna kan påverka. Även inre förlopp som kan vara själsliga kan få stöd av detta.
Sagt och gjort. Fram på golvet där olika kuddar lades ut. Festen tog en annan vändning, men det var inga problem. Det var ingen stor fest, och alla kunde följa med i detta som var intresserade. Andra var i andra rum. Att använda kuddar är ett av sätten att jobba med en familjeuppställning på. Varje kudde (eller ngn annan sak) får representera en person som är aktuell i uppställningen.

När man arbetar med denna metod i grupp använder man deltagare som får gestalta de aktuella personerna. Det handlar inte om rollspel eller att försöka "leva sig in i" de olika karaktärerna och deras behov, utan detta visar sig så gott som alltid helt spontant. Det går också lika bra att använda denna metod i form av inre visualisering, något jag ofta gör i själsterapi/soulcoaching.
Man arbetar oftast med en linje i taget, på mammans eller pappans sida. Man tar in flera led av generationer. Principen med Familjekonstellationer är att man ser till vem eller vilka personer som inte fick eller kunde ta sin plats i livet. De kanske dog väldigt tidigt, och lämnade efter sig en "tom plats" på det sättet som någon annan i efterkommande led försökt fylla upp. Eller de kanske inte kunde vara närvarande pga olika skäl. De kanske hade problem med alkohol eller hade blivit bortlämnade som "oäkta" barn. Det finns en rad andra omständigheter som också tas med som faktiska händelser. Det är dessa som används som utgångspunkter snarare än att analysera människors förflutna.

Genom att gå runt de olika inblandade personerna och låta de mötas igen och skapa nya band, nås ofta en frigörelse. Då kan plötsligt den kärleksström som tidigare varit dold eller till synes helt avstängd (och därmed snarast fylld med olika känslor av motsatsen) kopplas på igen. Detta sker oftast helt spontant, när kontakten upprättas igen.
Här tog denna vändning plats helt odramatisk, med lugn och befrielse inuti. Kvinnan satte sig ner och sade bara "Nu känner jag mig helt lugn - och trött. Nu kan jag gå hem och sova".

Senare fick min fru höra hur det hade gått genom vår vän som hade festen. Hon berättade att kvinnan hade nått ett helt nytt lugn inom sig där hon kunde se saker och ting tydligare. Hon hade börjat ta hand om sin stora trädgård där de bodde som tidigare hade varit alldeles vild. Hon hade också fått bättre kontakt med sina barn.
Samtidigt hade hennes man blivit väldigt orolig av det här. I början hade han sagt att han ville bara att allt skulle bli "normalt" igen och bara varit ute och spela golf. Det är förstås förståeligt på sitt sätt, utan tvekan. Det kan vara mycket omskakande att bara "se på" när någon närstående till oss förändras snabbt, kanske får upp starka känslor eller andra reaktioner som vi inte känner igen.

Samtidigt blev han så orolig att han själv gick ner och sov i källaren. Senare när kvinnan blev lugn och började hitta en ny balans, kom han i sin tur att få upp sina egna känslor, som kom fram genom denna händelse. Han kanske insåg sambandet, jag vet inte, men hoppas det.
Ofta får vi våra känslor och inre tillstånd speglade av våra nära relationer, om vi har ett förhållande t ex av vår partner, eller av våra barn.
Har vi en gång börjat inse hur dessa kopplingar fungerar, kan vi lära oss av detta och på så sätt utvecklas fortare och tydligare.

Tydligen kan vad som helst utlösa en inre process hos oss människor, bara vi är där i vår medvetenhet. Med det menar jag att oavsett det yttre skeendet, så sker något mer omfattande när vi är redo för det.
I det här fallet var det något som hände för kvinnan på ett mer fysiskt plan, men som ändå utlöste en rad existentiella förlopp. Bakom detta kan stå ett djupare förlopp, något vi ofta får se, som vi kallar för "själens signal" eller en energi som väcker upp, som tar tag i och ibland ruskar om.

Många som t ex genomgår utmattningsymtom och utbrändhetsproblem kan ha dessa bakomliggande själsliga faktorer som påverkar. Det är egentligen en inre rening som tar plats, det sker inte bara på grund av yttre händelser i sig.
Det kan förstås hänga samman med att personen helt enkelt är på "fel plats" i sitt liv. Hon/han kanske tror att hon "måste" göra karriär på ett mer traditionellt sätt, tror att hon "måste" bevisa sin duktighet, sitt värde osv.

Många av dessa falska roller och spel faller idag ihop omkring oss hos människor som plötsligt vaknar upp. de ruskas om, de kastas upp i luften, virvlar runt ett tag, och kommer sedan ner på backen. Det gör ofta ont, men det kan vara så befriande också.
Det kan också leda till djupare förändringar, som snarast är inre transformationer.


© CMM Nya tiden, maj 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar