måndag 23 augusti 2010

Den behagliga Jungfrun ger riktning i formen och fyller oss med kärlek och glädje inför det kommande


Välkomna till Jungfruns energiperiod!
Så kan det kännas nu när vi definitivt tagit steget in i denna fas av året, 23 aug-21 sept. Men som så ofta börjar den nya periodens energier märkas av ganska markant cirka 5-6 dagar innan den mer vedertagna övergången satts ut.

Denna fas började för cirka en vecka alltså, och ett tecken på detta för min egen del, var att jag märkte att jag började använda ordet "detaljer" ganska ofta. Att jag fick mer intresse för detaljer, speciellt i det materiella, ordning och reda. Detta kan ses som ett mer ytligt uttryck för dessa energier, men ändock en typ av signal.
För i Jungfrun är en effekt att vi får mer fokus på det materiella, på form, och hur vi ska använda formen, inte minst på detaljnivå. Här finns vilja till kontroll, eller att få saker och ting gjorda som vi strävar efter, drömmer om, men ofta på ett kämpande, födande sätt. Hur man kan skapa sitt liv, fylla dess form med det innehåll man längtar efter.

Förslag på nyckelord kan vara: Skapande - Mottagande - Vårdande/födande
Energier som kan formuleras: Kärlek genom harmoniaspekten. Glädje i det växande själsliga inflytandet. Styrka och vilja genom tankekraft, medvetet riktande och noggrannhet.

Jag skrev nyss här ett inlägg om att rensa ut, att skapa "detaljplan" för ny ordning och sortera ut gammalt i hemmet och i det materiella. Det är exempel på att "vårda materien", vårda den födande formen. Också öppna flödet mer, genom etern, städa ut, klarna upp, rikta in.
Vi går in i en ny fas av hur det vi sått ska lysa fram nu, ta plats och få sin nya riktning. Allt överensstämmande också med ljusets gång från sommar till höst, från sådd till skörd.

Att möta Jungfruns energier är väldigt behagligt, så upplever jag det just nu, när vi nästan är mitt i fullmånetiden (tisdag 24/8).
Det är en pådrivande energi samtidigt, enormt stark (Vulcanus - läs mer nedan, intressant). Framtvingande, obändig, men samtidigt i denna harmoniaspekt som Jungfrun ofta kan ge upphov till. En ljuvlig värme och enhet med det växande. Inom sig själv, i alla reflektioner och väsen.

Det är en glädje över att vara vid liv, i att se alla detaljer i naturen. Idag t ex upptäckte jag en liten syrsa sittandes på det vita fönsterbläcket. Jag lade fram mitt finger och efter en stund klättrade han upp på det och satte sig tillrätta. Där satt han och verkade njuta av utsikten och rörelsen. Det var mycket behagligt.

Samtidigt har många haft en hel del turbulens, som jag nämnt tidigare, beroende på många starka inflytanden på himlavalvet, men också av den pådrivande "uppstigningsprocessen" eller omvandlingsresan vi befinner oss mitt i, hela tiden mitt i.
De som nyligen vaknat upp mer behöver komma ihåg att detta är ett faktum och att de inte ska gå tillbaka i sin medvetenhet.

Egentligen är detta omöjligt, men många kan lätt tro att allt rullar på som vanligt bara. Eller att man ska vara som vanligt, dvs falla in i gamla mönster, sociala spel osv. Det gäller att hela tiden vara vaken, se sin större natur, uppleva den större ljustyngden inom sig men också i omvärlden.
Det större sambandet finns där hela tiden.



Jag tar också med några äldre intryck från äldre nyhetsbrev under denna period som speglar detta på olika nivåer, inte minst på ett mer själsligt, övergripande plan:
"Under Jungfruns zodiakperiod kommer de energier in som symboliserar men också rent konkret föder fram det nya.
Jungfrun står för den kvinnliga aspekten, formen som tar emot, vårdar och föder fram ljuset. Detta brukar symboliseras i den tidlösa visdomen av hur ”Kristusbarnet föds i hjärtat”.

Jungfrun representerar Mariaaspekten, eller från andra kulturer och tider, t ex egyptiska gudinnan Isis, eller Eva, urmodern. Det är därför Maria kallas ”Jesu Moder”. Det är modersaspekten som föder fram och värnar, håller och ger näring. Denna aspekt står för materien och är lika gudomlig som de övriga, ”sonen” (medvetandet) och ”fadern” (viljan, syftet). /.../

Under Jungfruns energier öppnas den själsliga impulsen och aktiveras mer tydligt. Den har väckts i Lejonet och fått form som en egen individ, en egen själslig form. Nu i Jungfrun tänds denna låga (om igen) och börjar sitt arbete med att lysa upp den grövre materien och attrahera den högre materien som ska bygga och förvalta dess hem, samtidigt som den lägre aspekten föds in i omvandling.

Denna inkoppling förstärker och förtätar punkten eller fasen då personligheten möter sitt större gensvar inom sig. Det är tiden då fröet har mognat och kan slå ut i blom. Den krävande tiden för förberedelser och mognad kan övergå i en ny fas, då personligheten släpper efter på sitt tag om (den fysiska) materien och kan inse sin närhet och sitt beroende av en större verklighet och därmed börja övergå till en större form.

Hela nio olika zodiakenergier strömmar genom Jungfrun och skapar intryck på vår planet. Det sker genom vårt solsystem och en rad planeter, framförallt Merkurius, Jupiter och Neptunus. Det är därför Jungfrun ses som ett ”mottagande” och feminint tecken i första hand.
Denna siffra nio kan också associeras med födslotiden, innan fostret kan födas fram. Denna symbolik återfinns i Jungfruns hela innebörd, av att materien föder fram barnet, ”sonen”, medvetandet.

Under Jungfrun möter oss samtidigt återigen Vulcans första-stråle-energier (Gudomlig vilja), som vi fick uppleva och använda under Oxens period i maj. Denna första stråle har karaktären av att arbeta djupt inom formen, i materien. Därav Vulcans symbol av ”smeden” som hamrar formen för att använda den för sitt högre syfte. Vulcans energier kommer in genom Månen.

Under denna period blir Vulcans energier dock inte förmedlade på samma sätt som tidigare, därför kombinationen av energier är annorlunda. Nu möter vi främst den andra strålens energier (kärlek-visdom) och den fjärde (harmoni genom konflikt).
Jupiter står för andra strålens inflytande och Merkurius har en viktig funktion som brobyggare mellan det lägre och det högre, och förmedlar också fjärdestråleenergi, men genom sinnet, dvs genom kontemplation, förståelse och kommunikation (3 stråle).
Den intresserade kan läsa mer om detta i DKs astrologiska undervisning (Esoterisk astrologi, Alice Bailey).

Denna fjärdestråleenergi står också för ”kamp”, att överbrygga, att skapa syntes mellan det lägre och högre, mellan olika motsatser, att ”kämpa” sig till den högre kontakten (”harmoni genom konflikt”).
Fjärde strålens uttryck av konstnärligt skapande markerar också detta, att använda den fysiska materien för själens skönhet, att gå ner i materiens djup (och människans) för att avtäcka dess ”hemligheter”, egentligen dess ljus! Det är en intressant tanke, som man kan utveckla mycket.

Kampen här är inte emotionell i första hand (även om den tycks utspela sig där för de flesta av oss), utan snarare själslig.
Det handlar om att ”stå” i sin kontakt, stå mellan motsatserna, som den fjärde aspekten handlar mycket om, lär oss Tibetanen. "


© CMM Nya Tiden, aug 2010

2 kommentarer: