tisdag 17 augusti 2010

En diamant bland skolor stärker mänskliga värden, självkänsla och kommunikation. Grunden för den mänskliga alkemin



Skolan Diamanten utanför Norrköping tas upp som ett "skolexempel" - i flera bemärkelser - på hur man kan motverka mobbing och öka elevers och lärares självkänsla, samverkan och utveckling. Det berättade Rapport ikväll (17/8 2010).

Underbart att höra hur man arbetar med dialog, men också med ett avtal som man kallar "Pax" där varje elev får reflektera och skriva under om man vill. Där förbinder man sig att respektera integritet och personliga val hos sina kompisar, att inte kränka andras rättigheter och åsikter.

Man stärker också barnens vilja och insikt i hur uppmuntran och förstärkning av det positiva hos andra och hos sig själv, fungerar helande och ökar ett kreativt, fredligt klimat i skolan.

Skolinspektionen rekommenderar denna skola som ett framstående exempel på hur detta arbete kan bedrivas framgångsrikt.

Ett passande namn på denna skola ger också kopplingen till mineralriket, som ibland tas fram som både en viktig symbol men också som en fullvärdig allegori för den mänskliga utvecklingen.
Det finns flera intressanta kopplingar i denna tankebana, som först kan verka ytterst abstrakt, men nyckeln ligger i ordet "förädling" och "transmutation". Dvs hur stenar/mineraler gradvis skiftar form och blir alltmer renodlade, förädlade och förfinade i sin strålning och skönhet.

Detta är förstås ett samband känt från alkemins vetenskap, som egentligen handlade om den inre transmutation hos människan.
Jag tänker på hur viktigt det är med barns lärande, hur vuxna bemöter och respekterar barn, på allt djupare nivåer.
Med tiden ökar det vuxnas samhällets ansvar och förståelse för barnets större bakgrund, som egentligen har en själslig grund.

Jag nämnde nyligen detta sammanhang som hastigast här. Du kan också läsa om barnpedagogik i perspektiv av den här nya tidens växande här, som Nina Matthis skrivit om så bra.


© CMM Nya Tiden, aug 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar