onsdag 22 april 2009

Ökad misstro mot förlegad barnsyn - att återinföra aga, skambegrepp och straff är inte rätt väg



Ett exempel på back-lash och denna tids upp-och-ned-vända yttringar, sker inom barn- och skolvärlden. Vissa partiströmningar ställer sig i förgrunden och basunerar ut rön om "hårdare tag", "återinför skamvrås-pedagogiken igen" osv. Folkpartiet har fått en stark gestaltning där, tydligen hämtad från den mer neo-klassisistiska liberala ådran. Den social-tillvända liberala formen har slängts i soprummet.

Det är inte liberalismens fel i sig förmodligen, utan förstås de krafter som utnyttjar detta parti och dess uttryck. Det är viktigt komma ihåg att alla ideologier och mänskliga former, är alltid resultat av olika mänskliga krafters val. Det är också utslag av deras utvecklingsnivå, individers och gruppmässigt.
Jag är själv inte politiskt nära liberalismen i sig, men ser ändå en viss fara i att "döma ut" hela tankegångar. Däremot är den nya liberalismen verkligen ute i gränszonerna för demokratiskt tänkande när man lämnar det tidigare socialliberala ansvaret som präglade äldre generationer inom denna åskådning.

"Yngre själar" som man ibland kallar det för, dessa individer med regelboken i hand, som ofta tyvärr ganska inskränkt och andefattigt betonar det mer egoistiska sinnelaget. Dessa vill gärna pådyvla andra sina budskap genom att vädja till rädslan. Man målar upp hotbilder. Är det inte terrorism så är det laglöshet och våld.
Det är förstås bra att motverka våld, det vill alla sunda människor. Men på vilka sätt? Genom förnedring av barn och en tillbakgång till 1800-talets tidsenliga metoder med aga och bestraffning.

Många forskare inom pedagogik, lärare, föräldrar är överens om det minst sagt vanskliga i dessa förtryckar-metoder. Läkaren och debattören Lars H Gustafsson har tagit tydlig ställning t ex.
Samtidigt visar också statistik från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) varje år att våldet inte ökar generellt sett. Man menar att massmedia (och förmodligen andra krafter) blåser upp denna hotbild.

Detta hör också ihop med hur den svenska skolan monterats ned. Hela denna politik (som ju också fördes tidigare av socialdemokraterna vad gäller skolans vanvård) är kontraproduktiv i sig, det säger sig själv. Om det är något samhället ska satsa på är det förstås skolan och utbildning. Men inte genom att återinföra gammelmodiga regelsystem.
Ingen mår bra av detta, inte barnen, inte heller de som ska utföra den nya straffdisciplinen med skamvrår (som numer kallas "time-out") och betygshets från början av skolgången.

Många vuxna, föräldrar och lärare, ångrar sig senare i livet att de utfört aggressionshandlingar mot barn.
Även om dessa lärare och personal på dagis och föräldrar inte använder fysiskt våld så kan dessa typer av bestraffningar räknas som ett slags psykiskt våld. Att degradera barn och unga människor skapar inte självtillit, inte heller tillit till omvärlden. Detta skapar ofta frustration, känslor av vanmakt och utanförskap. Detta ökar inte demokratiutvecklingen i samhället.
Och det är väl inget folkpartiet, moderaterna och andra borgerliga vill bidra till?



Här kan man läsa om ett spontant initiativ till protest mot dessa vindar:
http://sites.google.com/site/barnuppropet/reaktioner-paa-uppropet

Barns rättigheter - Sverige ligger långt framme där. I England o i många andra lädner agas barn fortfarande till vardags. England förbjöd detta helt nyligen.
http://www.barnombudsmannen.se/Adfinity.aspx?pageid=55

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar