söndag 18 april 2010

Vad Buddha Gautama ville lära oss om "tvivel". Uppvaknande inom alla samhällsområden



Jag har tagit upp dessa perspektiv flera ggr tidigare och de är del av den politiska verkligheten, men också av människors vardag, t ex inom hälsofrågor, och överlag egentligen vad som gynnar och vad som hindrar den mänskliga utvecklingen mer övergripande.
Jag tänker inte först och främst på skilda sakfrågor i sig, utan större sammanhang.
Vad som är kraften bakom de mer cementerade och ofta destruktiva vanor och synsätt i samhället, som gärna präglar de kollektiva uttrycken och handlingarna. Och den kraft som vill bryta upp dessa mönster, skapa förnyelse och egentligen ökad utveckling för fler. Detta är en viktig grund, även om den här är mycket förenklat uttryckt.
Min utgångspunkt är samtidigt den existentiella, en andlig verklighetsbild där de mänskliga aktiviteterna och uttrycksområdena ingår, alla med sin rätt och verkan, med sina både positiva och negativa aspekter.

Jag tänker mycket på området "hälsa" dessa dagar. Och de som följer bloggen vet att jag har skrivit om detta i flera olika aspekter. Inte minst hur naturvetenskapen används till att legitimera olika rön, som också ofta kan verka helt motsägelsefulla.
Därav vikten att vi ständigt undersöker själva.

Buddha Gautama lär ha sagt; "Tvivla på allt". Och detta har människor tolkat som att han menade "Tvivla på denna verklighet, på det fysiska". och därmed på njutning och lidande. Det var nog inte hela innebörden eller avsikten, tror jag.
Den fysiska världen som de flesta av oss utgår ifrån helt utan andra perspektiv eller medvetna erfarenheter, är förstås verklig. Den är också vår viktigaste grund för detta slags liv som människor.
Därför det är här vi kan förverkliga och utveckla oss och denna värld.

Nej, Buddha Gautama menade troligen att vi ska tvivla på andras "dikteringer" av verkligheten. Tvivla på det illusoriska i att följa dogmer och maktspel. Innebörden blir då också förstås, att vi behöver lita på oss själva, våra egna intryck, vår egen inre kontakt, intuition och vägledning, när detta är möjligt och vi utvecklas med dessa redskap alltmer tydligt.


Nu är vi på väg in i Oxens energiperiod. Och den stora Wesak-högtiden som oavsett vår tro eller våra andliga uttrycksformer har en enormt stark och viktig inverkan på hela vår mänsklighet och allt liv på planeten.
Detta sker under Oxens fullmånetid varje år. Den som är intresserad kan läsa tidigare inlägg om detta från förra årets "Wesak". Även om Oxens energiperiod här.
Och en effekt av denna energi och dess impulser är ljus - upplysning - i många olika former.



Och detta ljus leder oss - som en aspekt - till insikt. Till egen aktivitet, till att tänka och handla självständigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar