söndag 12 juli 2009

Kräftans energiperiod (juli 2009) - att lysa upp och omvandla formen



Vi befinner oss i zodiak- och energiperioden Kräftan.
Detta tecken står framförallt för att "ta form", men också att "lysa upp formen". Det finns alltså en minst sagt dubbel betydelse av detta teckens energier och deras påverkan på människan.

Kräftan står för "det omedvetna" på vissa sätt (Månen på lägre stadier, Neptunus på högre) och därmed också det kollektiva.
Överlag är detta kopplingar som ska ses i förhållande till formaspekten, den som "inkarnerat" i formen. Och hur denna form kan belysas, av ljus, av högre medvetenhet. Detta leder till "själens uppvaknande" i formen. Dvs att högre nivåer och olika typer av "ljusmateria" aktiveras i de mänskliga höljena. Den finns redan här, men behöver medvetandegöras och sättas i omlopp.
Detta påverkar och förnyar på sikt hela människans liv, men också världen i stort i ett vidare perspektiv. Ju fler människor som omvandlar och förhöjer sina höljens innehåll, men också på sikt deras materieformer, sprider ett högre ljus i världen. Detta är en essential innebörd av "ljusbärare".

Med tanke på det jag tagit upp senaste tiden kring Michael Jackson, kan detta ses som ett ypperligt exempel för Kräftans påverkan i det omedvetna kollektiva. Det är dels en belysning (eller "upplysning" om än begränsad) av det omedvetna kollektiva. Det är dels en skildring av det kollektivas reaktionsmönster, i både negativ och positiv bemärkelse.
Det är intressant, tänk på det!


Som alltid när det gäller dessa högre energiinflytanden (som alltså inte har med astrologiska tolkningar att göra i sig vad gäller personliga horoskop) beror det på var individen befinner sig i sin utveckling hur hon kan ta emot, uppfatta och tillämpa dessa energier.
För de flesta är dessa uttryck helt okända, inte minst i periodernas olika energiinflytanden. Samtidigt är det alltfler människor som kan börja uppmärksamma och använda sig av dessa energier, som hela tiden skapar möjligheter till förnyad utveckling.
Det är energier som genomströmmar vårt solsystem och påverkar vår planet, men på helt olika nivåer. Beroende på var vi själva är i vår själsliga utveckling kan vi ta emot energierna olika, och också tillämpa dem olika.



Här följer ett utdrag från Herkules Nyhetsbrev, som i flera år tagit upp de olika zodiakperiodernas inflytande. Detta även i mer subjektiva speglingar av energiaspekterna. Det här är ett sammandrag av flera texter där jag också lagt till och dragit ifrån en del:

"Kräftan symboliserar med sitt skal en mycket omfattande process i vår själsliga utveckling, nämligen att “ta form”. Kräftan står esoteriskt för “fysisk inkarnation”. Detta tecken är, enligt den tidlösa visdomen, en av de bakomliggande impulser som skapar själens (och därmed människans) nedstigande i den fasta fysiska materien.
Kanske är det därför jag fått uppleva en nyckelmening återkomma under denna period (2007): “Börja om”. Vi får ständigt börja om i vårt byggande av vår medvetenhet, i vår förståelse av livet, oss själva, det högre syftet.
Vi får börja om i formen i vissa perioder, när “allt” faller ihop omkring oss eller inom oss. Det är den gamla formen och dess materia, som släpper taget. Men vi bygger också vidare på det vi tidigare lärt. På så sätt bevaras essensen i formen, men det är en högre form av materia (t ex genom etern, högre etrar), som vi får tillgång till.

På vår andliga väg blir detta inflytande viktigt för oss då det markerar eller skapar ”återfödelse i anden”, viktiga steg inte in i materien utan snarare in i ”anden”.
Väduren står för den första begynnande viljeimpulsen till liv, som sedan följs av Kräftans förening av ande och materia, som i sin tur skapar ökat jag-medvetande på sikt i Lejonet, som förankras och ges andlig näring i den efterföljande Jungfrun, då “Kristusbarnet” föds i hjärtat, eller varje själsgnista inom atomen börjar lysa upp.

Kanske vi kan se Kräftans energi som en “hemlighetsfull” impuls, för den utspelar sig på ett så kollektivt plan. Dels för mänsklighetens form, dels som uttryck för den så kallade “massan”.
I den mycket omfattande och intressanta boken "Esoterisk Astrologi” (av Alice Bailey) relaterar Tibetanen Kräftan till två bibeluttryck som symboler för dessa stora impulser. Dels “Anden rörde sig över vattnet”, dels “Anden blåste liv i människan”.

Dessa ord berättar något mycket intressant. Som foster ligger vi i vatten, innan vi föds rent fysiskt. Och jordens liv föddes ur vatten för många miljarder år sedan. Därför relaterar detta vattentecken till en skapandeprocess, som dels använder vattnet som ett medium för liv, dels symbolen av nedstigande, födande, frambringande i formen. Men vattnet i sig är inte livsimpulsen, utan tydligen ett slags medium.

Detta gäller också i vårt medvetande där våra känslor är förenat med vattenelementet, men utan att utgöra hela vårt medvetande, eller ens livsimpulsen till vårt medvetande. Kräftans så kallade “esoteriske härskare”, dvs den planet som främst förmedlar dessa energier i vårt solsystem, men ofta dolt bakom en annan planet eller himlakropp, är Neptunus, som ju också brukar kallas för “Havets gud” eller härskare. Neptunus brukar associeras med de olika skapandekonsterna och påverkar det emotionella livet inom mänskligheten med sin specifika kärleksenergi. Neptunus återkommer senare i Vattumannen på en kollektiv nivå, som är mycket viktig i vår tid för att rena, läka och upphöja hela det emotionella fältet hos mänskligheten, men också hos hela planeten.

Traditionellt sett sägs Kräftan styras av Månen, vilket stämmer för den mer personlighetsorienterade människan. Samtidigt är det intressant att se kopplingen här mellan Neptunus och Månen.
Detta har att göra med förhöjandet och omvandlandet av en äldre (tyngre) materia som vi använder fortfarande som vårt emotionalhölje (“astralkropp”) och även andra höljens materieslag på lägre nivåer. Denna materia har sin grund i en svunnen tid med Månen som en helt annan utgångspunkt än vad vi kan förstå. Detta handlar om ett äldre solsystem och en äldre livsimpuls.
Det är därför det är så viktigt att vi genom själsinflytandets högre energier, skapar inkopplingen som leder till de högre planetinflytandena i vårt solssystem, och sedan till de mer direkt inflödet av zodiakenergierna i sig.


Kräftans symbol med dess två rörelser (en “sexa” och en “nia”) som tycks vilja visa på ett möte, en förening, tangerar yin och yang-symbolen, det manliga och kvinnliga, ljus och mörker etc. Denna förenande impuls tycks vilja berätta något bortanför dualiteterna, bortanför det vi kallar “själ och kropp”; livsimpulsens innersta väsen. "


Jag kanske återkommer till detta område strax.


© CMM. Nya Tiden, juli 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar