torsdag 20 maj 2010

"Ship to Gaza" - vill bryta isoleringen av Gaza. Henning Mankell är med på en av båtarna.


Nu är återigen ett antal skepp på väg till Gazaremsan i Israel för att genom "den goda viljans kraft" påverka situationen där och bidra till att häva den olagliga ockupationen och isoleringen av lokalbefolkningen som sker av den israeliska regeringen och dess militärmakt.
Det är cirka 500 personer från 50 länder på åtta fartyg som från början arrangerats genom svenska initiativtagare.

Israeliska utrikesdepartementet har redan sagt att försök att bryta Israels flottblockad av Gazaremsan kommer att stoppas.
DN rapporterar: "Detta är en provokation och brott mot israelisk lag, sade Naor Gilan vid israeliska UD till ambassadörerna från Sverige, Grekland, Irland och Turkiet — de länder varifrån aktivisterna kommer enligt Israel.".
Mattias Gardell, professor i religionshistoria och talesperson för organisationen Ship to Gaza Sverige säger: "Vi tänker inte låta oss stoppas av vapenmakt i den meningen att vi förutsätter att alla stater i området respekterar folkrättens principer om fri färd på de fria haven. Vi utgör inget hot mot Israel". (DN 2010-05-17)

SvD: "Det första fartyget seglade i fredags kväll från Irland. Författaren Henning Mankell blir en av passagerarna ombord på lastbåten Sofia som om en dryg vecka ska avsegla från Pireus i Grekland mot det isolerade Gaza 700 sjömil bort. Sofia ingår i The Freedom Flotilla, där svenska, grekiska och turkiska frivilligorganisationer samverkar i syfte att söka bryta den snart tre år långa blockaden mot Gaza.

För insamlade medel har de svenska arrangörerna köpt in cement, vattenreningsaggregat och två avsaltningsanläggningar till Gaza där nästan allt grundvatten är otjänligt att dricka. Inte bara Israels regering protesterar mot Ship to Gaza, och hävdar att satsningen hjälper Hamas. Även Egypten, som bidrar till blockaden, har protesterat högljutt. Arrangörerna säger att deras samarbetspartner är det civila samhället.

Henning Mankell säger: "Det här är ett väldigt bra initiativ. Det kan innebära något väldigt konkret för de oerhört utsatta människorna i Gaza. Det hela får en politisk dimension genom att man säger att man inte accepterar att människor hålls i detta utomhusfängelse utan möjlighet att tala i sin egen sak, säger Mankell."

Denne författare som länge varit engagerad i problemen i södra Afrika, ser ”skrämmande många paralleller” mellan Sydafrika under apartheid och Mellanösternkonflikten, säger han.
"Min upplevelse av apartheidsystemet är passlagar, otroligt mycket kontroller av människor, förbud hit och dit, ständiga trakasserier. Det är en blåkopia av det vi upplever idag i Israel. Så jag måste reagera på samma sätt nu som jag gjorde mot apartheidsystemet."
"Mankells Wallanderböcker är översatta till både hebreiska och arabiska. Att han säljer bra i Israel kunde han själv konstatera vid sitt senaste besök i en bokhandel i Jerusalem.

"På så sätt är det inte så dumt att jag är med på båten. Är det något jag tror på så är det dialog. Jag vill gärna nå motståndarna till det här. Jag är beredd att diskutera och argumentera. Men tyvärr blir det ofta skrik och bråk, emotionella reaktioner istället för argumentation. Jag avskyr all form av terrorism. Jag gråter lika mycket över självmordsbombningar i Jerusalem som alla andra."
SvD 2010-05-15, bitte.hammargren@svd.se)


© CMM Nya Tiden, maj 2010

3 kommentarer:

  1. Det är bara ett värdelöst PR-jippo från massa tanter och farbröder på yttersta vänsterkanten för att demonisera Israel och stödja Hamas (Mattias Gardell är en Hamas-supporter).

    Om de hade velat skicka hjälp så skulle de ha gjort det genom den långt mer effektiva landgränsen från Israel, där dessa varor släpps in utan problem. Det gör FN och andra hjälporganisationer, och det går utan problem.

    SvaraRadera
  2. Robert...Israels regering har nog demoniserat sig själv vi det här laget, inget vi behöver precis upplysa om;)

    Jag håller fullständingt med Mankell och c:o, så skönt när fler visar vad de tycker under fredliga förhållanden! Tycker det har varit mycket likgiltighet hittills i denna fråga bland andra.

    Hur skulle vi själva reagera på en ockupationsmakt och resten av världen bara tiger?

    Bra namn på ett skepp som tar sig fram under kunskapens och visdomens tecken...:)

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentarerna, Robert o Gahella

    Vad jag förstått släpps inte hjälp in så lätt till Gaza alls. Gaza är en olaglig ockupation. Så det är väl inte fel att belysa detta genom en god handling? Dessutom behövs dessa varor, bland annat vattenrening.

    Jag tror det är ett missförstånd att dessa aktioner är vända mot Israel, snarare för enhet och förnyelse i det landet och för nya möjligheter mellan dessa folk att mötas. Att man tar sitt ansvar och löser denna konflikt, lämnar Gaza, som man inte har rätt till, och sluter fred.

    SvaraRadera