måndag 6 december 2010

Wikileaks brännheta fokus på maktfrågorna fortsätter. Vi deltar i ett uppsnabbat uppvaknande.


Händelserna med Wikileaks inflytande på maktelitens förehavanden fortsätter engagera och oroa. De traditionella maktformerna har skakats om i sina grundvalar.

Samtidigt har de raskt försökt skaka av sig första upprördheten att någon överhuvudtaget kan avslöja dessa oftast helt dolda förehavanden. Nu heter det istället, att det inte är en så stor sak egentligen. Och att inga intressen egentligen skadats, kunde man läsa i DN i fredags (3/12 10) från amerikanskt regeringshåll.

Överlag är mycket av det som avslöjats hittills genom Wikileaks de senaste dagarna kanske inte sådär väldigt explosivt "nytt", men likafullt enormt värdefullt. Dessa material ger nya möjligheter för människor av alla kategorier att få en början till inblick i vad som händer bakom "kulisserna".
Vi vet sedan tidigare att Sverige är extremt nära allierad med och tydligen beroende av amerikanska utbyten och tjänster, även om detta formellt sett hållits dolt. Vi vet att det spelar ingen roll om det är sossar eller moderater i stort som sköter dessa affärer från svensk sida, därför både höger och vänster anpassar sig till styrande makt.
Vi vet också att politikerna (inte alla, men många i styrande befattning) inte tänker på demokratin i första hand, tyvärr. De följer det de tror gynnar dels dem själva, dels de uppfattar är nödvändigt för att kunna spela med i maktspelet. Detta blir slutligen ett tvång.

Nu har vi senast de graverande uppgifterna att svenska departement, framförallt justitiedepartementet har valt att uttalat gå bakom ryggen på riksdagen i sina utbyten med "främmande makt" (USA). Detta gäller bistånd i att övervaka svenska medborgare och att förmedla uppgifter om dessa till amerikanska myndigheter, detta utan egentlig brottsmisstanke. (Dokument inifrån 5/12 2010)
Detta tycks ha pågått under lång tid, förmodligen även innan 9/11. Det är därför i sig inte heller sådär väldigt "nytt". Men det nya här är att detta har bekräftats och att det sker så utstuderat, så systematiskt och att man helt enkelt ser det som sin rätt att sköta saken på detta sätt. Och att man ändå förnekar det från regeringshåll.

Som fredsforskaren och professorn i säkerhetspolitik Wilhelm Agrell tog upp i tv-programmet, så vore det bättre och enklare för svenska myndigheter att klargöra sin egen roll gentemot främmande makt (usa) för att inte hamna i konfliktsituationer, framförallt i förhållande till svenska folket.
Jag tycker Agrell uttrycker det väl. Han betonar det förnuftiga i saken med att tro på och använda demokratins instrument. Dessa är dessutom redan lagstadgade.

Så det explosiva med Wikileaks altruistiska och folkligt stödjande avslöjanden visar det många anat och sett samband kring, som nu bekräftas mer svart på vitt. Detta är en av de mer uppseendeväckande effekterna.
En annan effekt är att få, om ens någon i en sådan global omfattning, har nått ut med så många avslöjanden. Och därmed med "budskapet", egentligen ett genomträngande ifrågasättande av detta sätt att sköta makten, eller att missbruka den.


© CMM Nya Tiden, dec 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar