torsdag 9 december 2010

Första dokumentären om Wikileaks - nu på sönd 12/12 kl 20.00 SVT2



"Wikileaks - med läckan som vapen" har man valt att kalla denna tydligen första dokumentär gjord om bakgrunden till Wikileaks. Den kommer nu på söndag 12 december på SVT2 som ett "Dokument inifrån"-reportage.

Såhär skriver man på SVTs sida om filmen: "... den första dokumentären någonsin om Wikileaks födelse och uppgång. SVTs tv-team fick en unik möjlighet att följa arbetet bakom kulisserna och framväxten av den hemlighetsfulla organisationen Wikileaks. Wikileaks har nått världsberömmelse på rekordtid efter att ha genomfört historiens största avslöjanden av hemligstämplad information.

Världens kunskaper om allt från tortyr i Irakkriget till isländska bankers skumraskaffärer har ökat dramatiskt. Få känner dock till vad som driver Wikileaks, eller dess mystiske grundare - Julian Assange - mannen som ömsom hjälteförklaras och ömsom anklagas för allt från spioneri till våldtäkt. Vilka är människorna bakom Wikileaks och hur har deras unika resa gått till?

Det är en revolution, med en ny typ av rebeller. En informationsteknologisk gerilla utan nationell bas, som blivit en global maktfaktor på nolltid. Men vad få förstått är att släppen av hemliga amerikanska dokument bara är ett litet steg på vägen i en långsiktig politisk och ideologisk kamp. Wikileaks ambitioner är att hela världen ska förändras. Och det är information som är vapnet - inte gammaldags metoder med våld och död.

Tanken är att bekämpa allt hemlighetsmakeri från stat och näringsliv, för att dolt maktmissbruk och brottslighet ska upptäckas. Kampen förs från studentlägenheter, hotellrum, kaféer och serverhallar runt om i världen. Och striden är redan igång.
Dokument inifråns Jesper Huor och Bosse Lindquist följer utvecklingen från grundaren Assanges tonårs hackande in i militära stordatorer - ända in i nutiden - till den sista veckans offentliggörande av 260 000 explosiva amerikanska diplomatrapporter. På vägen berättas historien om hur Wikileaks lagt ut miljoner hemliga dokument på nätet och avslöjat allt från korrumperade afrikanska presidenter till fifflande schweiziska och isländska banker.

I programmet deltar Julian Assange och flera av organisationens viktigaste företrädare i de första djupare intervjuerna som gjorts. Dokumentären kan också för första gången visa i detalj den centrala roll två små länder i Europas norra utkant spelat och spelar - Sverige och Island.

Men Wikileaks hotas nu också av allt aggressivare attacker från kritiker och myndigheter i USA. Hot har formulerats om allt från att Assange ska kidnappas av en hemlig militärstyrka och åtalas för spionage till regelrätt avrättning. Även inom organisationen jäser missnöje. Dokumentären är en av de första i världen att berätta om Wikileaks splittring."

Sändningstider: Wikileaks - med läckan som vapen
SVT2 Söndag 12 dec 2010 kl 20.00
SVT1 Tisdag 14 dec 2010 kl 03.30


© CMM Nya Tiden, dec 2010

1 kommentar:

  1. Intressant; "första dokumentären någonsin om Wikileaks födelse och uppgång" Hm, de skulle lika gärna vänta ett par dagar och ändra innehållet till "dokumentären någonsin om Wikileaks födelse, uppgång och fall"

    SvaraRadera