tisdag 14 december 2010

Whistleblowers - det kollektiva "samvetet". Helheten kan inte förminskas i längden.



Wikileaks har i sin globala uttrycksform införlivat samarbete med ett flertal stora världskända tidningar, t ex New York Times, The Guardian, Der Spiegel och många fler. På så sätt vill man förankra detta avslöjande arbete i flera led. Om man sedan har lyckats med detta såtillvida att det gett större autencitet och också legitimitet åt innehållet, är dubbelt. I folks ögon har detta nog skett till viss del, men i myndigheters och hos maktcentran verkar det tveksamt.

Äldre typ av etablerad massmedia har själva tidigare mer stelbent följt eller "tvingats" följa dolda maktagendor. Detta samtidigt som man försäkrar folk om att man som alltid ”rapporterar objektivt”.
Kanske börjar situationen nu förändras, som jag såg en journalist utbrista att "äntligen kan den seriösa undersökande journalistiken börja användas igen" (som det fanns fler exempel av under 60- och 70-talen).

Wikileaks sett som fenomen och ett uttryck för en egentligen folklig rättvisefråga, tycks också ha sina rötter i den oegennytta som "whistleblowers" verkar med (blåsa i visselpipan för att varna för felaktigheter i samhället). Dessa människors oftast helt fristående insatser, som ofta vågar satsa allt i sina egna liv (karriär, trygghet, ekonomi osv) på dessa avslöjanden, tycks ha fått ökat inflytande senaste decennierna. Dessa avslöjande personer har nog alltid funnits, men har med tiden kommit att få alltmer uppmärksamhet.

En sådan person är Daniel Ellsberg som avslöjade Vietnamkrigets dolda agenda (läs tidigare artikel här). Här kom fram hur de amerikanska politikerna (och de krafter som höll i piskan bakom kulisserna) förde amerikanska folket, och hela världen, bakom ljuset under Vietnamkrigets dagar.

En annan känd whistleblower var förstås "deep throat", som sägs ha varit en FBI-chef, Mark Felt, som gav vidare hemlighetsstämplat material till journalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein på Washington Post. Det handlade om Nixons smutsiga affärer med avlyssning, som ledde till Watergate-skandalen. (Som sedan också gjordes en väldigt bra film om, All the president´s men från 1976 med Robert Redford och Dustin Hoffman i huvudrollerna)


Det finns många andra att ta upp, men en person som skulle kunna bilda utgångspunkt för en film om hela detta kontroversiella, men också väldigt viktiga ämne, är f d FBI-översättaren Sibel Edmonds. Hon säger sig ha avslöjat hemligt material om de många frågetecknen (mörkläggningen säger många) av 9/11 och hur detta var kopplat till att starta kriget mot Irak och därmed också skapa mer övervakning och rädsla i världen överlag. Hon försökte ta upp dessa dokument med sina överordnade, vilket förnekades på en rad sätt. Hon blev istället avskedad och dömd till tystnad av en domstol.
Ändå har hon talat om just detta, men inom vissa ramar.

En artikel om henne på Sourze berättar: "American Civil Liberties Union som överser att staten inte kränker invånarnas rättigheter utnämnde år 2006 Sibel Edmonds till den mest tystade kvinnan i USA:s historia. Samma år tilldelades hon The PEN/Newman's Own First Amendment Award, ett pris till den som modigast kämpat för att upprätthålla den Amerikanska Författningens första tillägg för rättigheten att utöva sin yttrandefrihet.

I januari 2008 så publicerade The Times artikeln "For sale: West's deadly nuclear secrets" där Edmonds avslöjade hur tjänstemän inom USA sålde kärnvapenhemligheter till främmande makt. Edmonds sa att hon hade bevis för att en överordnad tjänsteman på Amerikanska Statsdepartementet betalades av turkiska agenter i Washington som sålde information till köpare på den svarta marknaden inklusive Pakistan. "Han hjälpte utländska krafter mot USA:s intressen genom att förse dem med hemligstämplad information, inte bara från statsdepartementet utan också från Pentagon, i utbyte mot pengar, befordran och politiska fördelar", berättade Edmonds. Hon hävdade vidare att FBI också samlade bevis mot höga tjänstemän inom Pentagon som hjälpte utländska agenter.

Edmonds berättade: "Vad jag fann var förödande. Medan FBI undersökte saken försökte flera delar av regeringen att dölja vad som pågick". Hennes uppgifter stöds av förre FBI-agenten John M Cole. "
Här kan man läsa artikeln i Source om Edmonds avslöjanden.
I en intervju i The Baltimore Chronicle (© 2004) kan man läsa mer om bakgrunden. Även på en av hennes egna sidor.

Ökad öppenhet skapas genom inkoppling av enhetens kraft.
"Den goda viljans" energi kan inte stoppas, för mänskligheten är för alltid en obruten del av denna verksamma livskraft.


© CMM Nya Tiden, dec 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar