fredag 5 juni 2009

Det skapande barnet - Hellsing 90 år


Grattis till Lennart Hellsing, barnboksförfattare, färgsprakande ordvändare, magisk barnaberättare, idag 90 år! Och så alert, skapande, liksom tidlös.
Vi minns alla Krakel Spektakel, Här dansar Herr Gurka, Kusin Vitamin och många andra klassiker. Men själv kallar han sig ofta för "poet", det är lite kul.
han står tydligt på de växandes sida, barn, ungdomar, det udda, det konstnärliga, "kärleken till livet": "Det fordras ganska mycket för att kunna överleva nio år i skolan. Jag ville ge dem något de kunde överleva med i det här smala..." (samhället).

Och hans underbara, roliga fru Yvonne Lombard. T ex när hon berättar om när hon skulle presentera sin nyblivne man för sin pappa, som var mer traditionell professor i språk. Och pappan sade; "Förklara det här för mig, Yvonne, Krakel Spektakel, kasta sig i en gardin..."

När vi ser denna dokumentär om Lennarts skapande och liv, så blir det samtidigt också så tydligt hur denna tid är svunnen. Utan sentimentalitet, utan direkt saknad, mer med glädje för allt det som fortsätter verka genom denna barna-kraft, genom dessa former för världen, för alla som växer upp...


Se gärna dokumentären på Play TV 2.
Eller läs mer om Lennart på hans förlag Rabén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar