torsdag 11 juni 2009

Tanken som skapar - också i en större enhet med livets lagar


Många inom nytänkande av olika slag känner till devisen "tanken är skapande". Dvs genom det vi tänker påverkar vi också vår egen situation, vår framtid och vår inriktning i våra liv.
Detta är också något som nya rön inom fysiken tangerar, men från ett annat perspektiv.

Detta är också något gemene man börjat ta till sig i allt större utsträckning, även inom den nyare psykologin. Man fokuserar alltmer på det som skapar och förstärker välmående, hälsa, glädje, livskvalitet osv.
Detta även hur våra egna tankar kan påverka vår omgivning, att vi har ansvar för hur vi kan stötta andra och överlag livet, genom att inte miljöförstöra med destruktiva tankar.

Det här är mycket bra. Samtidigt florerar ofta en aning missledande perspektiv kring detta inom "personlig utveckling" och även inom delar av "andlig utveckling". Vissa sprider budskapet att vi människor kan skapa i princip vad som helst bara genom att tänka det i stunden. Att det kan ske liksom genom att vi "unnar oss det".
Det är inget fel med det i sig och jag tycker förstås att alla ska känna att detta är möjligt att påverka sitt eget liv, det är jätteviktigt! Och att vi kan skapa allt bättre förutsättningar för utveckling på olika sätt.
Men denna framgång blir dock ofta i första hand tolkad i materiella termer, klichéartad och ganska kortsiktig. Den baseras ofta på samhällets sociala värderingar och stereotyper vad gäller ett "lyckat liv".

Detta verkar vara en form av "övertro". Man glömmer eller känner inte till att det finns djupare påverkan som människan är en del av. Denna helhet styrs genom livslagar eller andliga lagar. Det handlar inte om morallag, utan om allomfattande livsprinciper som alltid är verksamma, oavsett om vi tror på dem eller inte.
Människan skapar sitt eget öde. I detta ingår också att vi redan har skapat en rad förutsättningar genom otaliga tidigare handlingar och tankar. Dessa får vi också ta hand om, möta konsekvenser av i vårt pågående agerande.

Naturligtvis är vi glada om vi får pengar eller andra möjligheter som öppnar upp nya dörrar för oss i vårt liv. Framförallt tror jag att vi gläds på djupet av vårt inre när vi skapar genuina förutsättningar för vårt skapande. När vi kan ta plats med det vi verkligen vill ge på ett vist och kreativt sätt, som också andra får glädje av.
Visst, alla är "värda" pengar och framgång i sig. Men när detta sker, även genom vårt eget hårda arbete, brukar det bottna i så kallad "god skörd".

Att få eller vinna pengar i sig är också en stor ansvarsplikt, enligt den tidlösa visomens undervisning.
Jag tror på den skapande kraften inom oss och att vi har stora möjlighet att påverka. Men då tänker jag framförallt att vi har möjlighet att påverka vår egen person, vårt växande och vår större riktning i våra liv. Också hur vi kan bidra till vår värld genom vårt tänkande.
Vi kan höja vår egen energi, som jag kallar det. Ett begrepp som jag fått lära mig rent praktiskt genom spontan, intuitiv högre inkoppling sedan 80-talet, visar hur man kan verka med detta. Där ingår tankens kraft, men mer som en del av ett större förlopp. Man behöver inte fokusera på själva tänkandet i sig, utan snarare på den större inkopplingen, vad som står bakom tanken.
Sedan gäller det förstås också att omsätta detta i vardagen och praktisera om igen. Det händer inte bara en gång och så är det klart. Det är en ständig träning till man når en högre permanent nivå. Och därefter kommer nya nivåer som ska bemästras.

Vi kan använda vår tanke för att styra och höja våra känslors förståelse och nivå. Vi kan lära oss att "tänka större" och "tänka högre". Detta innebär att vi stannar inte vid känslotänkande, utan fortsätter driva vår egen tanke uppåt, framåt. På så sätt inser vi att tanke är vilja till stor del. Tankens grundläggande drivkraft kommer från viljans energi. Inte den personliga viljan egentligen, utan den opersonliga, mer allomfattande.

Vi kan koppla in oss till högre själsliga nivåer inom oss, ta in mer ljus, glädje, visdom, sanning. På så sätt undviker vi dras ner i negativa, skumma gränder av förflutna missförstånd som en del av oss kan tro att vi "måste" upprepa. Detta brukar vi kalla negativa mönster. Som också kan ses som förstelnade tankeformer som behöver frigöras.
Genom vårt växande lämnar vi också dessa nivåer mer totalt på sikt. De omvandlas allteftersom vi integrerar vår högre energi med vårt vardagliga jag. Vårt vardagsjag blir något helt nytt.

Det är detta som är en stor skillnad i förhållande till mer "snabba" eller ytliga former av självutveckling, att här blir det högre inkopplat plus att det lägre också får möjlighet att omvandlas.
Medvetenheten expanderar åt båda riktningarna, inte bara som en materiell "bonus", utan snarast som en existentiell process av pånyttfödelse och därmed ökat liv!

Ett annat, allmänt känt perspektiv, är att allt vi får i livet är egentligen en gåva av livet. Man kan också se det som ett slags "lån". Vi får olika tillgångar, materiella eller imateriella, snarast psykiska eller mänskliga, för att se hur vi kan bruka dem. Egentligen för något större som också gynnar andra.
En god framgångsrik företagsledare t ex som skapar en stor förmögenhet genom affärer, vinner på att skapa mervärde för andra också. Genom att sprida sina vinster till samhällets växande och sin personals utveckling och välmåga, berikar han/hon också ett större livsperspektiv, inte minst hos sig själv.

Ett annat perspektiv är att det tycks alltid vara vårt motiv som styr. Ju mer vårt motiv samstäms med de större livslagarna, desto mer verkar vi i en ökad gemensam ton.

I vår tid de senaste två-tre decennierna har vi sett hur girigheten brett ut sig alltmer skrupelfritt. Den har försökt ta stora andelar av det mänskliga medvetandet på ett allmänt plan. Så mycket att den genomsyrat ett slags tänkande inom bank- och finansvärlden som påverkat en hel världsekonomi. Detta har vi sett många krisartade effekter av senaste året.
Att dessa stora prövningar och förändringar inte bara uppkommit genom denna typ av mänskliga egoism är tydligt och egentligen självklart. Det är stora förändringar i farten på vår planet. Och för att det nya ska kunna ta plats, verkar det krävas att det gamla också rivs ner.

Bakom detta skede står andra mänskliga inflytanden på mer bakomliggande, mer existentiella plan. Och bakom dem, på än högre nivåer, står själsliga och andliga syften, som bara väntar på att människan ska bli mer mottaglig och redo för ett nytt medvetandesteg framförallt.


© CMM Nya tiden, juni 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar