måndag 19 oktober 2009

Att "skriva sanningen" - massmedias större sociala ansvar



Råkade se på Aktuellts nyhetssändning nyligen (13/10 09) om ett intressant inslag där en större tidning, Mercury, på en ort i England, Leicester, insett att man själva bidrog till att skapa problemet som man skrev om. Det handlade om ett utsatt område i staden där mycket våldsamheter och bråk uppstod som följd av rasmotsättningar. Alla tidningar skrev om detta på första sidan, om igen. Allteftersom började man dock omvärdera om detta var rätt väg.

Massmedia på platsen skapade en informell grupp av redaktörer, journalister och boende från området m fl, som möttes regelbundet och utbytte erfarenheter och information. Man började inse att det sociala ansvaret vägde tungt. Och hade en större inverkan på själva händelseförloppet än vad man trorr.
Man slutade därför beskriva dessa främst negativa yttringar, utan belyste andra sidor och aspekter. På så sätt bidrog man till att stärka samförståndet, men också tilltron mellan dessa utsatta grupper och myndigheter och överlag hela samhället.
Istället för att känna sig utpekade och kollektivt brottsmisstänkta, kunde dessa områden och grupper finna nya identitetsformer.



Det här är ett utmärkt exempel på hur nya vindar blåser. Att massmedia kan ändra sig i sin uppfattning om "samhällsansvar". Ansvaret är inte egentligen, som man ofta påtalar, att "rapportera" det som verkligen händer. Utan att man väljer verklighet som man återskapar - och därmed förstärker! Detta är ett otroligt ansvar!

I reportaget ingick några röster från några svenska tidningsmedier, bl a Sydsvenskans chefredaktör och en reporter från Göteborgsposten. Där höll man dock inte med om att det engelska exempel var något att lära av, tyvärr.
Som så ofta med "massmedial självgodhet" talade man om det "objektiva uppdraget", att rapportera det som sker, att inte "mörka". Men det handlar inte om att "mörka" förstås, utan tvärtom om att belysa fler nivåer, fler aspekter. Att inte som så oftast lyfta fram det som drar ner människor i skiten och förstärker den destruktiva situationen.

För att inse det behövs tydligen mer erfarenhet, kanske längre lidande av dessa svåra situationer. Också kanske mer inlevelseförmåga och empati?

(Se inslaget direkt: svtplay.se . Spola fram till 18.20 där det aktuella inslaget börjar)


© CMM Nya Tiden, okt 09.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar