tisdag 6 oktober 2009

Vågens energiperiod - det mentala styrmedlet som också "brinner som eld"



Vilka energier är aktuella just nu? Det är alltid en intressant fråga, speciellt för dem som själva upplever olika energikontakter förstås. Och som vanligt är detta en framförallt subjektiv fråga.

Ändå kan det vara intressant och stödjande för oss att ta del av varandras mer sakliga intryck kring olika perioder. Detta bland annat för att se om gemensamma nämnare uttrycker sig. Också för att se hur olika perioder kan ha vissa kvaliteter och/eller utmaningar som sammanfaller med de zodiakiska tolkningarna.

Nu har vi sedan en tid gått in i Vågens energiperiod. De som tidigare följt med i Herkules Nyhetsbrev har regelbundet fått information och speglingar kring dessa zodiakuttryck under senaste årens lopp. Jag tar här med några utdrag från texter kring Vågen blandat med lite aktuellt.


Energin under denna period kan upplevas som mycket klar, enhetlig, viljefull genom det mentala.
Det mentala betyder egentligen "eld", har elden som sitt grundelement. Det är inget vi kanske märker av till vardags förstås, men om vi länkar in mer avsiktligt och medvetet med energierna denna period (och även andra perioder också, när vi kopplas med det mentala mer tydligt) kan vi märka att denna energi har denna kvalitet. Hur det sedan tar sig uttryck, ja det beror på en mängd faktorer, t ex var vi befinner oss i vår utveckling, om vi har en mer mental period överlag, vilka zodiakinflytanden vi kan påverkas av eventuellt osv.

Under grupparbetet med SoulWork märker vi av denna klarhet väldigt starkt, vilket är en stor hjälp och ofta mycket vackert. Det är inte bara klarhet i att kunna formulera och kommunicera, utan också i energin, speciellt i meditationerna och energiarbetet.

Överlag har det varit en tyngre period för många som jag tog upp tidigare här på sidan (läs inlägget här). Det höll i sig några veckor och kan ha haft med vissa större zodiakkonstellationers möten att göra, bl a Uranus-Saturnus som jag nämnde tidigare som hastigast.
Denna opposition - om man nu vill använda den lite mer traditionella astro-termen för detta slags "möte" och utbyte av energier som man egentligen vet väldigt lite om, eller hur? - har nu lagt sig vad gäller dess mer akuta form, men ska tydligen återkomma med en ny klimaxpunkt nästa år (enligt info Roxlin astroblogg).

Vi befinner också i en tid då enormt mycket händer i världen. Det mesta är dolt för oss, trots mycket öppenhet, informationsflöden, nya insikter inom många mänskliga områden etc. Eftersom mänskligheten fortfarande lever som i en illusorisk föreställning om sig själv som främst (eller enbart) en materiell varelse och samtidigt tar in de kollektiva impulser som styr henne enligt en mer självupptagen, egocentrisk agenda, blir också resultatet till stor del en följd av detta.

Många människor vaknar samtidigt upp i denna tid. Dels genom ifrågasättanden av denna materiella styrning, dels genom inre expansioner av sitt medvetande och därmed inkoppling till en större verklighet. Många mår också dåligt på grund av denna konflikt som kanske egentligen inte bara finns inom dem, utan också utspelas i världen, inom mänskligheten i stort.
Mänskligheten måste välja mer aktivt, och välja dt som är gott för henne, som skapar utveckling för fler, som vidgar och förtydligar enheten och de gemensamma värdena av liv, kvalitet och uttryck.

Överlag har denna senaste period varit uttryck för mycket turbulens i världen.
Samtidigt tycker jag och flera andra i min omgivning, att energin nu har lättat betydligt senaste veckan. Flödet är mer direkt igen och vardagen känns mer luftig, riktad och sansad.
Detta kan också (men inte enbart!) ha haft att göra med att flera planeter gått det som kallas för "retrograd", det som vissa astrologer (men inte alla!) anser drar uppmärksamheten vad gäller dessa planeters effekter och påverkan mer inåt för personen. Det kan vara ett slags självbespegling som kan användas mycket kosntruktivt, t ex för att se och omvandla lägre mönster och dolda hinder.
Merkurius gick länge retro, men släppte för några veckor sedan, och nu släpper snart också Jupiter. Uranus sägs dröja en bit till, i början av december.



Om Vågens inflytande
Vågen har som sin välkända symbol balansen mellan vågskålarna.
Vågen uttrycker den tredje strålenergin; det mentala och det intellektuella, tänkandet, skapande i materien genom tanken, den kvinnliga principen, grönt. Detta tillsammans med den sjunde strålkvaliteten, som står för organisation, formande av det högre i det lägre, syntes i formen, “magi” (både högre och lägre), violett/lila.
Fokus ligger mycket på “formgivande” i detta tecken, men på ett mer övergripande, mentalt sätt, eftersom Vågen är ett lufttecken.

Vågen står för val, att välja, och hur vi ska kunna skapa balans, bland annat vad gäller “rättvisa”.
Vi avväger, vi undersöker, vi tänker, vi iakttar vågskålarna pendla. På grund av detta handlar Vågen mycket om “lag”, något som också påverkar och styr juristkåren i världen, berättar Mästaren DK.

I denna period får vi träna oss i att se över vad vi har uppnått, var vi är, var vår grupp och/eller var mänskligheten är. Vi ser över våra beslut och/eller tar nya viktiga beslut.
Därför, förklarar DK, är Vågen en period för ”vändpunkten” i en människas liv ska bli framträdande och tydlig. Därefter möter hon sina prov (på olika nivåer och därför av olika sort) i Skorpionen. Vågen balanserar och väger våra val, vi står i ”mellanpunkten” för att förbereda oss, för att sedan kasta oss in i nästa fas.

Mästaren DK för fram många intressanta kopplingar angående detta teckens energier och deras effekter (i boken Esoterisk Astrologi, av Alice Bailey). Enligt honom handlar Vågen mycket om, förutom “lag”, också om “pengar” och om “sexualitet”.
Ämnet ekonomi blir aktuellt här därför det är den tredje aspekten som ytterst styr och skapar i materien och denna aspekt blir väldigt stark i detta tecken.

Detta styrs av Saturnus, som är Vågens förhöjda inflytande. Saturnus påverkar också hela mänskligheten under denna första del (av tre) i Vattumannens tidsålder. Därav kan man förstå att Vågens inflytande kommer att öka, som DK påpekar.
Den ortodoxa (traditionella) planethärskaren i detta tecken är Venus, men den esoteriske (själsliga, inneboende) planethärskaren är Uranus. Därmed kan vi förstå att inom ett högre medvetandeuttryck blir detta tecken starkt manifesterande (sjunde strålen som uttrycker sig genom Uranus). Också att Uranus står för en mycket hög andlig utveckling.

Genom Uranus kan vi också förstå mötet mellan det gudomliga och det materiella som tar form genom sexualiteten.
Här handlar det dock främst om sexualiteten i ett större perspektiv där dess världsproblem och olika yttringar blir belysta. Sexualitetens olika snedvridningar och perversioner som uppstått alltmer under vår moderna tid, kommer att få sin lösning i ett ökat Våg-inflytande, menar DK. (Mästaren DKs undervisning är fylld av mängder med intressanta och omfattande förutsägelser. Han påpekar dock att detta inte är “profetior”, som ofta binder upp människor, utan snarare “utdragna tendenser i tiden”. Konstruktiva tankegångar som vi kan stärkas av, ser jag det som).

Detta inflytande handlar då inte om reglerandet av sexualitetens problem enbart genom lag (t ex ifråga om prostitution, kvinnoslavhandel, pedofili, homosexuellas familjebildning etc), utan genom att människor kommer att öka sin andliga medvetenhet. Där kommer sexualiteten få sin rättmätiga, sunda plats, menar han.

DK påpekar att Vågens inflytande “bär” fram mänsklighetens lösningar i vår tid och att det därför “inte finns någon anledning till oro”.
Detta kan man förstå på många olika sätt, men ett mycket viktigt inslag är att Vågen står för det utvecklingssteg som brukar kallas för “Prövostigen”. Detta steg innebär att människan är redo att beträda vägen, dvs sin mer tydliga och direkta själskontakt, och därmed på sikt kontakt och mer konkret utbyte med högre dimensioner, med Livets Ljus, med de representanter (lärare, Mästare) som han eller hon är bunden till på olika sätt.
Idag har hela mänskligheten börjat ta detta steg, enligt DK.



Det är också intressant att notera hur Vågen tycks skapa en genomgång av olika aspekter, dels personligt, minnen, tankar-känslor, vad som behöver gås igenom och göras mer klart, dels också ur ett större perspektiv (själsligt).
Hur förhållanden inom oss, saker som inte lösts, kan få en ny utveckling, ett helande eller ett nytt förlopp. Jag får känslan att Vågens energier med sin fokusering, sin intensitet och sin förbindande, sammanlänkande verkan, kan skapa mycket nytt för oss.
Det gör förstås alla högre energier, det är självklart. Här är det som att vi får tillgång till en större rörelsefrihet i kontakten med olika nivåer och medvetandeinnehåll samtidigt, att vi kan länka ihop bitar på ett nytt sätt. Det handlar också om att få översikt, kunna gå igenom, lämna bakom sig.

Det är också starkt med dessa direkta energier nu under Vågen, den mentala ”elden” som bränner och bränner, som samtidigt aktiverar och vill skapa genom förnyelse, förståelse, fördjupning.
Det är fördelaktigt att starta nya projekt nu, aktivitetsaspekten är mycket stark (!), om man upplever att det är läge för det i sitt liv. Gruppimpulsen tycks också extra stark nu.
Samtidigt har en speciell, väldigt mjuk och varm (gyllene) energi funnits med från någon högre nivå. Denna kom in under Vågens fullmåne och har då och då dykt upp, framför allt i gruppsammanhang.


Denna energi kan på en nivå vara mycket svårförståelig, uppfattar vi. För min egen del har jag “arbetat” (eller verkat) med den mycket genom att förtydliga mål (välja klarare), omsätta i praktiken (skapa i materien), handla. Jag har haft starka upplevelser i mitt arbete med andra människor, på olika nivåer. Det är alltid glädjefullt.

Samtidigt har vi sett hur vår omgivning haft mer svårhanterliga reaktioner, något vi också känner igen väldigt väl. Vissa har hört av sig som undrar vad som står på under denna tid. En del har upplevt det som en “död”, andra känner sig väldigt manglade, men kan ändå hantera det bra. Och en del uttrycker att de känner sig “förvirrade” och har sett detta hos många andra.
Det svåra kan vara både att följa med i energins effekter, t ex “rening”, men också att förstå och “lyssna” in i energin, in i dess högre syften, och förstå verkningarna i ett längre perspektiv.



© CMM Nya Tiden okt 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar