söndag 6 september 2009

Livet i formen också uttryck för enheten, det gudomliga i allt




Apropå tidigare inlägg om att "materia är liv". Också i förhållandet till den period vi nu befinner oss i zodiakmässigt, Jungfrun, men överlag i vår tid med ett stort uppvaknande inom mänskligheten.
Där inser allt fler människor att vår planet, "Moder Jord", är ett väsen med liv i varje "cell", dvs i varje form och uttryck. Att naturen är "helig", därför den uttrycker helheten på en viss nivå av liv. Så ock mänskligheten. Mänskligheten är inte till för att "förslavas" vare sig i okunnighet eller fysiskt.



Vi är alla "delar av Gud", var vi än är i vår individuella utveckling. Det gäller också i olika kollektiva omfattningar; våra tillhörigheter i det gemensamma mänskliga uttrycket, t ex genom länder, genom raser, genom olika grupper. Alla tillhör enheten, och uttrycker samtidigt mångfald.

I ett större, abstrakt (kosmiskt) förhållande är vi också delar av vårt Planetlogos större utveckling. Genom olika faser av större epoker, genom större tidsmått som glober (eller klot) som tar plats allteftersom den stora utvecklingskedjan uttrycker sig.

Vi är alla delar av och uttryck för Enheten och Kärleken i mänskligheten.
Vi är del av det utvecklingscentra som nästa stora steg utgör, Planethierarkin, som är den högre nivån av Gudomlig kärlek med högre intelligens, Visdom.

Vi är också delar av det högre livssyftet, Shamballas och vår Planethärskares vision och frammaning. Innebörderna av dessa två stora livcentran är dock främst potentiellt inneboende i vår egen kärna, som vi behöver stegvis aktivera och förverkliga. Vi gör det dels genom vår egen mänskliga utveckling, dels genom vår grupputveckling som själar.

Materien (t ex den fysiska formens olika typer av materia) föder fram medvetandet på respektive nivå. Men inte av sig självt, utan i samspel med det som ibland kallas för "anden" eller mer tidsenligt, energiaspekten (rörelseaspekten).
I detta känner många igen den odödliga treenigheten, ibland kallad "verklighetens tre aspekter". Denna är inte skapad av någon religion eller överlag mänsklig form, utan snarare att religioner och olika andliga uttryck assimilerat denna uråldriga esoteriska insikt och fört den vidare.
Treenigheten beskriver de tre livsaspekterna; Liv eller Energi - Medvetande - Materia (form).
Dessa återfinns i t ex kristendomens välkända symboler: Fadern - Sonen - Den heliga ande

"Den heliga ande" är eterns livsaspekt, alltså det inneboende livets eld i det fysiska i människans värld (eller de lägre formernas värld). Etern är den förmedlande länken mellan dels alla fysiska former, dels mellan högre världar och den fysiska världen. Etern är också "livgivaren" i den fysiska formen, utan att vara själva materien i sig. Därför brukar ibland etern kallas för den "fysiska formens livssubstans". Etern ansågs tidigare som "det femte elementet" inom alkemi m fl äldre livsfilosofier. Inom naturvetenskapen har man tidigare "trott på" på eterns existens, sedan avvisat den, för att i vår tid, bl a genom Einstein som ett exempel, återanknyta alltmer till denna materieform som en viktig länk.


Den heliga ande är "Moderns ljus", den livskraft som upprätthåller och ger liv. Med "helig ande" avses i dessa sammanhang inte de kristna dekreten, utan ett större opersonlig förhållande som kan ingå i alla mänskliga trosuttryck (t ex genom ofta oförstådda symboler eller myter), men samtidigt går bortanför dessa.

Vill du läsa om fler perspektiv på "etern", materiens och människans livgivande element kan du göra det t ex på sidan SolarWisdom (http://solarwisdom.blogspot.com)


© CMM Nya Tiden, sept 09.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar