måndag 9 november 2009

20 år sedan Berlinmuren föll - när faller nästa mur?


Redan några år innan 1989 började muren mellan öst och väst, dragen i Tyskland under kalla kriget (men på ett sätt startad redan efter andra världskrigets slut, då Tyskland delades), att krackelera. Det var då de högre, frigörande livsenergierna kom in till vår mänsklighet i ett nytt, avgörande steg. Detta har jag skrivit om på andra ställen (t ex en del här).


Detta var inget som dåvarande experter,historiker. politiker och olika makthavare förväntade sig på något sätt. Det var helt oväntat. Många hade sagt innan att muren skulle stå hur länge som helst. De hade fel, och skönt var det.

Nu ser vi fram emot när nästa mur kan falla i världen, t ex den i Israel som ska stänga palestinerna ute (eller hålla dem instängda). Eller den som byggs i södra USA för att stänga mexicanska flyktingar ute.
Murar tycks ändå aldrig ha hindrat folk från att ta sig vidare ändå, under eller över. Lösningen ligger på andra plan, t ex kommunikation.

Sen har vi förstås murarna mellan människor, och i människor. Det är en lång historia av omvandling och förnyelse vi ser ska ta plats i denna tid.

Vi ser tillbaka i vårt förflutna, både kollektivt och individuellt. Och många undrar, hur ska det kunna gå till? Så mycket skräp av människans ego, strider, kamper, prestige, hat, bitterhet...?

Jo, det kommer renas, kanske fortare än vad vi kan tro. "Som dagg upplöses på blommans blad i gryningens Ljus..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar