torsdag 12 november 2009

Sanningsrörelsen och miljontals människor som söker klarhet i vad som egentligen hände 11 sept (9/11)

Min fru och jag tittade på en ny film med Wayne Dyers framträdande om Tao te Ching, Lao Tzu´s åldriga visdomslära (se vidare SoulBooks, flera recensioner om Dyers filmer).
Vi tog en paus, och tv:n slås på istället för dvd:n. Och in kommer plötsligt 9/11-händelsen i vardagsrummet! Oj, hoppsan!

Denna gång var det tv 4s program Kalla fakta som gick ut till svenska folket i etern för att ge sig på den internationella folkbildningsgruppen Sanningsrörelsen som skulle granskas kritiskt.
Kalla fakta har en för journalistiken säregen ”vilda-western”-stil, en hel del ”pang-pang”, alltså att man skjuter på allt som ”verkar misstänkt”. Trots det aningen bulldoziga upplägget (del 2), så är det intressant att denna fråga kommer upp alltmer, även i Sverige.

Sådär satt vi i soffan med en ”krock mellan verkligheter ”. Den inre, uppbyggliga, tillitsfulla verkligheten här framförd i en version av Dyer (men det kunde förstås varit många andra) - och en helt annan verklighet som råder i den fysiska maktvärlden med dess villkor av konflikt, kamp och försök att hålla en ensidig bild av världen i sitt grepp.
Egentligen var det ingen krock, upplevde vi, utan mer intressant hur dessa möttes plötsligt på ett så konkret sätt (ett typiskt skorpion-”skämt”? Den zodiakenergi som påverkar just nu också – läs mer här ).

En sorts typisk händelse och spegling för vad denna problematik handlar om, är hur vi alla behöver välja verklighet. Detta val blir alltmer aktuellt i vår tid. Det sker inte en gång, utan om igen.
Kanske är det så, att alla söker egentligen mer ljus, kärlek, insikt, och att välja kärleken.
Men många tycks inte veta hur de ska vara i den kontakten i sig själva. Därför strider de också med det som tycks vara hotfullt för dem, utanför dem, istället för att se det som enar.

Enheten finns redan.
Den kommer inifrån oss själva. Den finns i allt liv, i alla former.
Vi kan skapa det nya genom oss själva, men också i världen, genom den.

Till bilden hör också att jag samma dag (8/11), tänkte att det är faktiskt väldigt intressant hur 9/11-rörelsen i USA växer. Och som jag läste om för inte så länge sedan är en fråga som engagerar alltfler; toppstjärnor från Hollywood, militärer, politiker.



Sanningsrörelsen kallar sig denna internationella grupp av fristående individer och lösa organisationer som utgör många miljontals människor (en uppgift är 10 miljoner cirka). Denna lösa grupp har som mål att skapa debatt och söka sanningen kring frågan om 9/11 i USA. Rörelsen tycks dock också i många fall ha en större grund i fler demokratifrågor.
9/11 handlar om då de två tornen i New York i USA raserades av två instörtande flygplan, men även ett tredje torn raserades, dock utan något instörtande plan.
Det sistnämnda är också ett av många konkreta ifrågasättanden som brukar tas upp i dessa debatter.

Det här skedde den 11 september 2001, för åtta år sedan, som de flesta minns. Nu på kvällen den 8 november 2009 sänds ett svenskt tv-program på kanal 4 kring detta. Det var gjort av Kalla fakta-redaktionen. Några dagar senare sände också tv-programmet Debatt kring samma fråga.

I USA sägs var tredje amerikan tycka att myndigheterna far med lögner vad gäller 9/11 (http://www.scrippsnews.com/911poll).
Var femte svensk under 30 tror att det kan varit den amerikanska regeringen själva som skapat detta (Källa: TV4s egen undersökning, återgiven också i programmet Debatt m fl massmedier).


En rad kändisar, Hollywood-stjärnor, t ex Sharon Stone och Charlie Sheen, författare, regissörer (t ex David Lynch), militärer, advokater, forskare, brandmän och många andra kategorier och yrkesgrupper, har gått samman i sina efterfrågningar och krav på nya officiella undersökningar. Mer om detta kan man läsa på sidan http://patriotsquestion911.com/

Egentligen verkar det finnas en mycket större rörelse kring dessa frågor om makt, demokrati och utrymmet för olika verklighetsuppfattningar. Och därför är på sätt och vis Sanningsrörelsen mycket mer omfattande än enbart 9/11.
Det framkom också i Debatts direktsändning, som lägligt kom samma vecka.
Man nästan undrar hur väl de "samarbetar" mellan kanalerna för att få ut ett budskap?



Dessa ”undersökande” journalistprogram som Kalla fakta eller Uppdrag granskning bygger ofta på en aggressiv och anklagande journalistik, oavsett ämne. De gör säkert en hel del hedervärda, bra program också. Men ofta tycks de ha en redan fast agenda innan programmen att en ”skyldig” ska ”sättas dit”, av rent moraliska skäl.
I detta avsnitt av Kalla fakta (inslaget här nedan, del 2) var det en politiker från vp som kom i kläm för att han var intresserad av denna rörelses åsikter och hade anmält detta offentligt. Detta fick han tydligen inte, vare sig för Kalla fakta eller för sitt parti.

Då var i så fall programmet Debatt mycket mer trevligt och med en mer allmän respektfull, undersökande inställning. Belinda Olsson är riktigt bra för det mesta i den här rollen som "vanlig tjej" som undrar och lyckas faktiskt också hålla debatten någorlunda jämn och utan att det går över styr.
Det var också faktiskt väldigt fint att se hur personen från debattsidan Vaken.se, som vill sprida budskapet om en undersökande attityd men med kärlek, klappade om en av sina åsiktsmotståndare. Och hur denne senare också klappade om vaken-killen när han reagerade.

Det var faktiskt en ganska ovanlig debatt med en hel del värme och ärlighet ändå.
En sån attityd tror jag alla vinner på, att man inte är "hatisk" i sina åsikter, utan kan "gilla varann" som människor även om man tycker olika.
Att sedan klanka på programmets ledning, som den här vaken-killen gjorde, och säga att de inte gått honom till mötes, att han inte fick höras etc, kändes samtidigt onödigt och ganska självupptaget. Han var ju där och han talade i långa sekvenser. Han verkade inte medveten alls om hur hårt styrda debatter annars brukar vara. Han fick osedvanligt mycket utrymme.



Det har gjorts väldigt många program och filmer om 9/11 i USA som ledde till att ”kriget mot terrorismen” under Bush-adminstrationen sjösattes. Det har skrivits hyllmeter med böcker om alla oegentligheter, vinklade på det ena och andra sättet, framförallt i USA, men även i Sverige.
Michael Moores film Fahrenheit 9/11 från 2004 kan väl anses som en klassiker där han går igenom en rad frågeställningar på sitt speciella, humoristiska sätt.

Det är alltså knappast någon stor nyhet att detta ifrågasättande existerar, och det på en enormt bred front, framförallt i USA. Ändå vill Kalla Fakta frammåla detta som något totalt främmande och dessutom som ett slags hot – varför?
Man går heller inte in på frågeställningarna i sig och vad de kan bottna i, utan man utgår från att de är osanna och att de personer som för fram dessa åsikter också är osanna.


Jag går inte in på de olika frågeställningarna så mycket här. I korthet finns en rad starka frågetecken kring dels händelserna 9/11, dels vilka syften och intressen som i så fall skulle ligga bakom en mörkläggning.
En återkommande fråga rör det tredje tornets fall, som alltså inte orsakades av något inflygande plan. Man har tydligen också hittat en rad kemiska substanser som tyder på explosioner på marknivå snarare än att planen orsakade deras sammanbrott. Många menar också att tornen var så kraftigt byggda att det var omöjligt att rasera dem på grund av en brand som en isolerad händelse.

En skribent skriver på sidan Sourze om amerikanska tv-journalisten Rosie O’Donnell som blev uppsagt från ABC när hon började tala om 9/11. Hon har fortsatt med egna undersökningar och ”…intervjuat William Rodriguez. Han var vaktmästare i det norra tornet och räddade med sin huvudnyckel livet på många människor som var instängda bakom dörrar som gått i baklås. Han vittnar om en explosion i källarplanet som inträffade innan det första planet träffade byggnaden och som dödade och skadade flera.” (http://www.sourze.se/Kändisar_bryter_tystnaden_om_11_september_10687129.asp)

Syftet med attacken mot tornen anses av många vara att USAs regim med Bush och Chaney i spetsen på den tiden, hade en helt dold agenda. Bland annat tycks målet vara att ”skapa terrorismen” och på så sätt motivera kriget mot Irak och också Afghanistan. Det blev också en signal för en världsomfattande skräckpropaganda som de flesta länders myndigheter anslöt sig till, medvetet eller omedvetet (som massimpuls), i ”kampen mot terrorn”.


Olika debattinlägg och material: (Observera att dessa sidor drivs av fristående skribenter och debattörer. Dessa sidors innehåll och åsikter är inget som Nya Tidens red automatiskt håller med om i alla frågor, varken i detta sammanhang eller andra)

• Kalla fakta på Youtube del 1: http://www.youtube.com/watch?v=cPkht7VZoOM&feature=related del 1 (av tre).
• Kalla fakta del 2: http://www.youtube.com/watch?v=tHZ2FltTgkY&feature=related
http://svtplay.se/t/103450/debatt
http://patriotsquestion911.com/
http://www.911truth.org/
• http://blog.lege.net/content/11e_september_ifragasatt.html
• http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/24/world-trade-center-sprangdes-ny-vetenskaplig-undersokning-konstaterar-rester-av-h
• http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/02/faktan-kring-911-media-inte-vagar-rora



© CMM Nya tiden, nov 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar