fredag 6 november 2009

Omvandla smärta och olycka med tankens fokuserade kraft


Melody Gardot var med om en cykelolycka när hon var 19 år. Hon fick en massa skador, kunde inte tala, kunde inte sitta, hade dåligt minne, oavbruten smärta.
Hon mötte en läkare som ställde en fråga till henne; "Vad gör dig lycklig? Vad gjorde du innan olyckan?" Och hennes mamma svarade åt henne, för hon kunde ju inte tala då, att Melody spelade piano på pianobarer.

Där började hennes resa genom musiken för att omvandla smärtan. Hon lärde sig spela gitarr och började forma ljud som svarade an mot strängarnas ljud.
”Jag tänkte, att som när man går på college (universitet), och man försöker lära sig all information och använder alla sina sinnen, så kan man komma ihåg vad som helst. Man gör en specifik sak till ett centrum och går runt det och undersöker det från alla tänkbara håll. Så jag gjorde musik och ljud till mitt centrum”.
Detta är ett exempel på högre form av mental träning (som en skapande del av själskontakt, även om det inte blir tydligt här). Dels att stadigt hålla ett inre fokus, dels hitta centrum i tanken, dels se perspektiven som utgår från detta centrum.

Hon började också sjunga och skriva ner med egna ord vad hon gjorde, och samtidigt också spelade hon in. På det sättet upplevde hon ytterligare en kanal. Hon jämför med att läsa högt ur en bok (och spela in) och sen lyssna på det, så lär man sig fortare.
På sikt blev hennes tal allt bättre. Hon gick igenom som ett babystadium med enkla ljud som sedan utvecklades alltmer. Hon blev starkare och friskare och är idag, 5 år senare, helt läkt så gott som.

Senaste åren har hon slagit igenom som stor sångerska och låt- och musikskrivare inom jazzen med en egen stil.
Hon har en speciell röst. Framförallt vittnar hon om möjligheterna att använda den inre viljan och kraften i tanken för läkande, tillsammans med musikens helande kraft i sig.

Hennes svar på frågan vad livet lärt henne hittills, är att ”den största glädjen man kan få uppleva är att få ge (egentligen ”serve”, hennes ord här) till andra. För när man ger (”serve”) blir ens eget liv berikat.”


(Detta på Skavlan 25 sept 09. Tyvärr verkar inte avsnittet ligga kvar längre på svtplay, men det låg här förut.


© CMM Nya Tiden, nov 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar