fredag 27 november 2009

Intresset för DVD-film exploderar med inriktning på holistisk hälsa, mänsklig utveckling och andlighet


Under hösten har vi haft glädjen att få titta på och skriva om en hel del nya filmer. Dessa recensioner ligger uppe på vår blogg för böcker och film (där kanske också musik är på väg in?) - SoulBooks.

Vi skriver enbart om det vi tycker är bra. Även om vi kan komma med olika åsikter så har vi den policyn att vi inte skriver recension bara för att "skriva ner" något, dvs ge enbart negativ kritik. Vi anser det meningslöst och något som tillhör den gamla typen av kulturjournalistik, att man "ger sig på"ett verk eller en konstnär eller författare på ett onyanserat sätt. Det gagnar sällan varken konstnären eller den skrivande själv heller.

Alla dessa filmer av olika kvalitet ingår i genren mänskligt växande, holistisk hälsa, tankens skapande kraft, den nya tiden.
Hela detta område är på starkt framväxande i vår värld, som de flesta idag vet. Bara under de senaste 5-10 åren har detta område haft en enorm genomslagskraft. Det har skett framförallt genom människors eget intresse och engagemang. Det är på så sätt en "folkrörelse" eller ett gräsrotsuttryck. Det är inget som kommer från samhället i termer av myndigheter, vårdinstanser, politiker osv. Men det sprids även där förstås.

Intresset för forskning och behandlingsformer som under lång tid kallats "alternativa" börjar snarast bli så etablerade att de räknas in i vanliga vårdmöjligheter, t ex akupunktur, stressomvandling, avspänning och meditation, kognitiva metoder med självsuggestion och positiv tänkande överlag.


I Sverige har denna utveckling tagit mycket längre tid, mycket kanske på grund av en stelbent vårdfilosofi och överlag en mer materialistisk hållning i det offentliga livet. I länder som USA, England, Tyskland, Norge, Danmark är det ofta ett helt annat klimat, en större öppenhet, en enorm mångfald men också en större spridning på kvaliteten.

Dessa filmer är ibland uppbyggda på ett amerikanskt manér där man försöker täcka in så mycket som möjligt med snabba klipp och högt tempo. Även om syftet är väldigt gott med säkert de flesta av dessa produkter, kan inte alla leva upp till sina budskap av att vilja skapa inre frid, harmoni, växande osv. Detta helt enkelt för de är alldeles för stressigt gjorda, har vi i alla fall upplevt med vissa av dem. T ex filmen One där mängder av människor i extremt korta intervjuklipp lagts in i tät, febril takt.

Andra filmer som skulle kunna vara mer ytliga eller svårgestaltade har visat sig vara riktiga "klipp". T ex filmen The Shift med Wayne Dyer (omslag; se överst här), som är upplagd som en kombinerad spelfilm och undervisningsfilm -samtidigt! Inte helt lätt att göra.
Här får tittaren följa tre människoöden och deras respektive relationer under några dagar; en kvinna som vill skapa konstnärligt men inte vågat göra det på länge, en stressad affärsman som inte inser värdet med sin relation, och en regissör som vill skapa film men blir av med sitt jobb.
Den sistnämde är också med och gör inspelningen av Wayne Dyer och hans undervisning, alltså lite meta-films upplägg. Faktiskt inte så dumt!

Den filmen är härlig i all sin anspråkslöshet och samtidigt ganska ambitiösa filmmässiga konstruktion. Wayne Dyer är också härlig i sin avspändhet och i sina enkla, grundade resonemang. Hans tankar vilar på hans långa erfarenhet av både en mer karriärmässig bana som nytänkare och kärleksspridare, även som terapeut och lärare inom den akademiska världen med en doktorsgrad, som sedan efter 90-talet och hans 50-årsperiod tagit sig en mer andlig karaktär.

Och det finns många fler härliga filmer. Flera med t ex Deeepak Chopra, känd från otaliga böcker och framträdanden med sin holistiska medicin, praktiska filosofi och ett mer österländskt tänkande som bottnar i vedanta-filosofin.
Eller med Louise Hay som också är en känd, äldre vägbanare som med sina metoder kring affirmationer (som är liknande man idag använder inom KBT med självförstärkning och validiering av mål och inre värden) och där kärleken och medkänslan är ständiga grundstenar.
Eller den utmärkta direkta spelfilmen Spiritual Warrior med sin täta historia, sitt magiska innehåll mitt i vardagen och det mänskliga, konfliktfyllda växandet. Om en ung man som möter sin lärare på en bensinmack sent en kväll. Baserad på boken Den fredlige krigarens väg.


Även om man inte behöver hålla med om allt exakt som framförs här, och att det ofta är ganska enkla perspektiv, är dessa filmer inspirerande och uppbyggliga i sin enhetstanke. De skapar god energi i sin vilja att bidra till ett nytt tänkande i mänskligheten för överflöd av allt det goda inom människan och i världen.


© CMM Nya Tiden, nov 09.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar