måndag 31 maj 2010

Skeppen till Gaza bordade, många dödade och skadade av israelisk militär - ett brott mot internationell folkrätt



Det som hände imorse när israeliska styrkor bordade skeppen till Gaza är en fruktansvärd handling. Denna handling kan dock ha en värre bakgrund än vad man först kan tro.

Jag skrev nyligen om skeppen på väg till Gaza och denna politiska symbol-handling, men också nödhjälpssändning till Gaza och de inspärrade palestinierna där sedan mycket lång tid - många kallar detta för världens största "utomhusfängelse". Massmedia har följt denna färd på håll, men ingen av dem var på plats ombord utom den arabiska tv-kanalen Al-Jazira när detta skedde.

Redan innan hade alltså israeliska myndigheter tydligt deklarerat att man inte skulle släppa in skeppen till Gaza. Jag hade en gnagande känsla av att detta våld stod på tröskeln när jag först hörde om Israeliska myndigheters som vanligt oresonliga och hotfulla tonläge.
Vi fick sedan höra om detta hemska imorse när vi var på besök på Öland och blev mycket omskakade.
Samtidigt var det som att det är en del av en större stategi. Det är lätt att tro att det bara är israelisk politik som känner sig mycket trängd och reagerar med övervåld. Frågan är om det är så enkelt?

Oavsett detta: Att borda dessa skepp på internationellt vatten strider mot alla internationella rättigheter och överenskommelser. Att dessutom mellan 10-19 personer ombord dödats och ett okänt antal har skadats av israeliska kommandosoldater verkar helt absurt, så otroligt, men tyvärr samtidigt helt i den linje som Israel hittills agerat i denna fråga vad gäller Gaza och som respons omvärldens många protester.

Israeliska myndigheter kallar nu denna helt fredliga och nödhjälpsinriktade handling med skeppen för en "planlagd terrorattack". Detta är en mycket märkligt påstående när alla vet bakgrunden till aktionen, där flera svenska också deltog. Svenskarna är bl a författaren Henning Mankell och konstnären Dror Feiler. Den senare som attackerades vid en konstnärlig installation han gjort i Stockholm för flera år sedan av den dåvarande israeliske ambassadören, en händelse som också filmades.

Omvärlden har reagerat mycket starkt i många fall, kanske starkast i Turkiet, vilket bland annat har att göra med att det var tydligen flest turkiska medborgare som dödades.
Frågan är om detta är en slump eller om krafter också använder denna fråga i ett internationellt spel vill skapa ytterligare fördjupningar i krisen mellan araber och väst. Syftet kan vara i ett större förlopp att vilja starta storkrig.

Denna risk är inte överhängande nu ändå, tror jag. Och jag tror faktiskt inte på det scenariot i ett längre förlopp.
Detta helt enkelt för vi har kommit tillräckligt långt för att de krafterna får fritt spelrum.
Men själva avsikten verkar ändå finnas med i detta dolda spel, som drabbar människor och skapar omänskligt och orättfärdigt lidande, om igen.

Detta istället för att människor kan bejaka och tillvarata den enorma möjlighet till utveckling, överflöd och välstånd som egentligen finns i denna tid och som också håller på att växa fram i det tysta.


© CMM Nya Tiden, 31 maj 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar