lördag 1 maj 2010

Richard Branson gott exempel på socialt engagemang och världsförbättrande entreprenörskap



Richard Branson är en känd miljardär, företagsentreprenör, men också social förnyare, engagerad i positiva världsförändringar.

Branson känns som en genuin människovän, en filantrop, men också en äventyrare. Inte bara för sina ofta fysiska vågspel - bl a har han korsat flera hav i luftballong - utan för sina vågade projekt i världen vad gäller korsbefruktning mellan ekonomi, socialt företagande, miljöfrågor och medkänsla.

Han var nyligen, 29 april 2010, huvudtalare i PostkodLotteriets arrangemang om socialt entreprenörskap i Stockholm på Grand Hotel. Du kan se hans föredrag här nedan.

Branson är bl a känd för sitt tidigare skivbolag som han startade 1972 som 20-åring, Virgin Records. Detta efter att han hade startat en skivaffär i London och sålt skivor via postorder.
Skivbolaget var lika mycket ett socialt experiment, vad jag minns från en dokumentär jag såg om Branson för ett tag sedan (SVT jan 2010, finns tyvärr inte kvar på Play).
Han menade att han kunde inget direkt om musik, men hoppade av skolan och började göra "affärer". Han började lansera musikartister som var udda och inte antogs av de stora bolagen. Han lanserade t ex Mike Oldfield som gjort så mycket bra musik och senare Sex pistol bland många andra.

Idag har han över 200 företag i 29 länder, bl a flygbolaget Virgin (som länge kämpade mot Brittish Airways försök att stoppa dem).
En av hans flera goda tillgångar tycks vara hans vilja och förmåga att omsätta idéer till praktisk verksamhet. Inte bara för egen vinning, utan för att generera ekonomi, lösningar på fler nivåer, tillit och energi, till människor och områden i världen med behov av hjälp.
2004 skapade han stiftelsen Virgin Unite med fokus på att stötta och ta fram företag och verksamheter som skapar miljömässiga och sociala förbättringar av livsvillkor för människor runt om i världen.

I detta projekt ingår vad jag såg i dokumentären om honom (som var del ett av en serie på svt) en lös grupp av framträdande, offentliga nyckelpersoner inom olika näringar i världen. I tv-programmet visades bl a Desmond Totos medverkan i denna grupp och hans besök på Bransons härliga ö i Karibiska havet, Necker Island (som också kan hyras, för otroliga summan 47 000 dollar - per natt!).
Toto, känd apartheidförändrare och biskop i Sydafrika, är en riktigt spellevink och en härlig människa. Här sammanstrålar han och andra i denna grupp för att dela idéer och möjligheter, men också för att planlägga det konkreta samarbetet för att förverkliga dem.
Några av de övriga medlemmarna i denna fria grupp är f d generalsekreteraren Kofi Annan, Harlem Gro-Bruntland, f d amerikanske presidenten Carter. En av initiativtagarna är musikern i f d Genesis Peter Gabriel, som är en mycket engagerad eldsjäl för världsförbättring.

Branson har en väldigt cool, avspänd attityd, inte alls den här traditionella "bussiness"-stilen. Mycket närvaro, värme och verkar vara humoristiskt spontan.
Jag antar att han kan vara inblandad i projekt som kan uppfattas som tvivelaktiga av vissa. Jag är inte insatt i alla hans verksamheter.
Hörde nyligen t ex att han har startat ett slags miljöpris för klimatfrågan som man kan fundera över åt vilket håll det ska leda åt och om det är helt sunt. Frågan är om klimatfrågan vilar på riktigt goda avsikter ändå, som man diskuterat mycket i media och på nätet senaste året. DEt verkar finnas en hel del frågetecken där.
Men i helhet verkar mycket av det han gör ha en djupare botten och visa på den goda viljan.

(Här skulle Bransons föredrag ligga men något tekniskt strul gör att du får själv klicka här och se filmen).


Några små citat från Branson:

”Jag ser livet som en enda lång universitetsutbildning som jag aldrig fick”
“De flesta dagar är jag lycklig över att bara vara vid liv och att ha tagit ett långt hett bad”
“Du kan inte bli en bra ledare om du inte gillar människor i största allmänhet”

Den som vill se hela eventet med Postkodlotteriet som arrangör kan göra det här.
Detta företag driver själva idéer kring socialt entreprenörskap där dess vd Niclas Kjellström-Matseke tycks vara en stark drivande kraft.


© CMM Nya Tiden, maj 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar