torsdag 10 juni 2010

Miljöpartiets framgångar positiva - men inte genom eventuellt felvriden propaganda om miljöhoten


Det röd-gröna blocket går framåt i den senaste väljarbarometern, meddelas nu i massmedia.
Just denna undersökning och dess resultat, sägs vara högst sannolik för hur valutgången blir. Det säger erfarenheter från tidigare val.
Det är ändå förstås ett öppet kort.

Att detta block tar fler röster, en ökning med 6 % senast idag enligt SCB (Statistiska centralbyrån), sägs bero mycket på Miljöpartiets framgångar.
Också att (en av) dess ledare, Maria Wetterstrand, "blir bara starkare" (SVT, Aktuellt 10/6 2010).
Miljöpartiet slår starkt igenom hos yngre väljare.

Detta är förstås mycket positivt, att miljön har kommit långt upp på agendan för vad som anses vara gynnsamt för samhällets utveckling. Vi ska värna vår natur på en rad olika sätt. Och det är viktigt att lägga om livsstilvanor och överkonsumtion, det är jag en sann vän av.
Men hur detta ska gå till, är en annan sak. Jag tror inte att felmanövrerad debatt och styrda eller överdrivna uppgifter om miljöhotet gynnar förändringar.

Som många vet har det tydligen bedrivits en hätsk och ofta väldigt styrd kampanj kring klimatfrågan. Många, t ex Al Gore, har frammålat mänskligheten på randen till utplåning pga klimathotet. Isarna i Antarktis sägs smälta pga människans missbruk av koldioxutsläpp.
Frågan är om detta är sant,och på vilka sätt i så fall?
En del kanske stämmer, men frågan är vad som ligger bakom, både vad gäller rent naturliga orsaker och genom människans påverkan.

Självklart är det önskvärt att minska de miljöfarliga utsläppen överlag, bl a från en bilism som spyr ut otidsenliga avgaser. Och ännu mer självklart att förnya målen för en industri som lever på och göder en överkonsumtion. Att påverka industrin borde dock vara första-hands valet, inte privatpersoner.
Men lösningen vad gäller bilismen ligger nog inte i att försöka upphäva användandet i sig, utan att styra forskning och produktion mot billigare miljövänliga bilar.
Vi behöver satsa mer på alternativa energikällor som sol och vind och kommande lösningar (som kanske redan finns, t ex Teslas och andras uppfinningar och förslag på energiutvinning direkt ur naturens inneboende kraft, "etern").
I vilket fall bör inte individen få sitta i kläm i dessa till synes överdrivna hotbilder. Och man bör inte gå till överdrift genom skrämsel, då brukar det handla om andra bakomliggande motiv.

Varför jag använder ordet "överdrivna" beror på flera faktorer. Dels erkännanden som kom fram att miljöforskare mörkat uppgifter som visade att dessa risker inte alls var så farliga som man påstått och att man istället snarare förstärkte hotbilden.
Dels att debatten blivit alltmer hätsk och fientlig mot de forskare som haft och fortfarande har andra rön och utsagor. Detta i sig luktar direkt propagandapolitik med dolda syften, något vi fått se alltmer av senaste decennierna. Dessa tycks också utgöra ett gemensamt mönster, även om de utspelar sig inom vitt skilda mänskliga områden.

Jag tycker själv sedan lång tid, långt innan denna debatt blev het, att det är självklart att jorden genomgår naturliga stadier av uppvärmning. Också att solens strålning påverkar jorden i olika faser. En sådan fas kan vara högst aktuell nu, säger min intuition.

Och hur det än är, så är det ingen fara med jorden i sig, tror jag.
Problemet är snarare mänskligheten, hur människan ska kunna utvecklas mer i sitt medvetande.
För att öka sin medkänsla, delaktighet med allt liv, och därmed kunna ta mer ansvar för sina handlingar, samarbeta bättre, och inte missbruka sin kraft och kunskap.
Se gärna parallell här från ett tidigare inlägg.

Jag tror på Miljöpartiets goda avsikter och att deras inriktning utgör ett vettigt alternativ i svensk inrikespolitik.
Och jag vill gärna fortsätta tro på det goda i detta budskap om en långsamt ökande helhetsförståelse och vilja till ökat ansvar.
Men vi behöver veta mer om att detta inte leder till minskade rättigheter för både individen och världen pga ett överfabricerat "klimatmonster". Som kan vara skapat av andra, tydligen dolda intressen som vill begränsa den mänskliga friheten.


© CMM Nya Tiden, juni 2010

1 kommentar:

  1. Jan-Ola Gustafsson12 juni 2010 kl. 22:56

    Mycket välskriven och sansad artikel! Tyvärr är ännu så länge majoriteten av svenskar en sorts flockvarelser som har benägenhet att ta till sig och svälja allt som våra likriktade media, och framför allt etermedia, matar sina läsare/lyssnare/tittare med.
    En övervägande del av befolkningen har baserat hela sin livsföring på krediter (ofta t o m amorteringsfria) för bl a bostad/hus, bil/-ar, övrig konsumtion och i många fall även semesterresor (res nu - betala sen!) och stressar sig som ränteslavar genom de mest aktiva årtiondena av livet. Förutom den fysiska och psykiska press som detta innebär så förefaller de flesta oroa sig för CO2-utsläpp, ozonhål, sjukdom, friställande, separation, terrorism samt en mängd andra faror/fasor som hela tiden hamras in i medvetandena. I den situationen - faktiskt ofta självförvållad - eftersom ju människan till skillnad från djuren har förmågan till egna val mellan olilka alternativ, så saknas ofta orken att ta sig ur denna grottekvarn.
    Det säger sig självt att en sådan befolkning varken kan, orkar eller hinner hålla sig informerad om vad som sker av våra s k "folkvalda" i Stockholm, i all synnerhet som viktiga beslut passerar riksdagen utan granskning i sådana perioder då folket konsumerar skådespel i stil med olympiader, VM-evenemang, prinsessbröllop, eurovisionsschlagerfestivaler och andra avledningsmanövrer. Eftersom ingen numera orkar läsa intressanta böcker som t ex Niccolo Machiavellis "Fursten" eller Gustave le Bons "Massans psykologi" eller Zbigniew Brzezinskis "The Grand Chessboard" så är det tyvärr bara ett fåtal som fattar att en internationell elit är i färd med att skapa en sedan länge planerad global regim av nyfeodalt snitt. Detta projekt är redan långt framskridet och bådar allt annat än gott för framtiden.

    SvaraRadera