tisdag 1 juni 2010

Omvärlden reagerar starkt på Israels attack av nödhjälpssändning till Gaza. Aftonbladets Helle Klein ett exempel


Aktionen för Gaza med skeppen är förstås inte bara en nödhjälpssändning i sig, även om detta var ett viktigt mål att få fram dessa varor. Målet var också förstås att belysa denna fruktansvärda situation för de 1,6 miljoner människor som hålls inspärrade där.

De som fortsätter förespråka och uppmuntra detta slags förtryck från Israels sida och tycker att ockupationen av Gaza är hedervärd och helt legitim - trots att den strider mot internationell folkrättslag, något som de flesta är överens om idag av politiker, politiska bedömare och människorättsorganisationer - tycks inte ha ändrat sig idag heller. Detta trots den fruktansvärda attacken på civilpersoner på internationellt vatten som strider mot all rätt.
Israels regering fortsätter också kalla dessa aktivister för "terrorister", trots att uppsåt och varor deklarerats och varit helt öppna i sin redovisning sedan länge.

En positiv utveckling har varit att Egyptens gräns mot Gaza har öppnats idag, vilket måste ses som en liten seger för Gazaborna, men också för denna humanitära sak.

Att ständigt demonisera de som vill bidra till en lösning i Gaza och överlag Israels problem som angår hela världen, tycks inte leda någonstans för Israel. Dess brutala politik vänds alltmer mot dem själva, något som idag blivit ännu tydligare.
Kanske kommer detta också bli ännu mer uppenbart inne i Israel också. Nu på kvällen rapporter svensk nyhetsmedia att många israeliska tidningar är kritiska överlag till aktionen och hur den utfördes.

Och fler skepp sägs vara på väg att organiseras för avfärd mot samma mål. Ett av dem med främst kvinnor.
Kommer Israels regering beordra samma slags blodiga attack en gång till?

Aftonbladets ledarskribent Helle Klein (själv med judiskt påbrå vad jag förstått) är en av många som fördömer Israels attack Hennes ledare idag ger en bra sammanfattning över läget (här nedkortat, hela artikeln i länk nedan)

" Provokation, kallar staten Israel fredsflottans manifestation. Det kommer från en stat som kontinuerligt bryter mot allt vad folkrätt och internationell rätt är, som håller ett helt folk på Gazaremsan i fängelseliknande förhållanden, som ockuperar Västbanken och bygger en illegal mur som skär genom palestinska områden. Tala om provokation! /.../

Omvärldens fördömanden är bra men det får inte stanna vid beklaganden och utredningar denna gång. Det är hög tid att gå från ord till handling. EU måste häva handelsavtalet med Israel, införa en kulturell bojkott och utesluta Israel från allt från idrottstävlingar till Eurovisionsschlagern och organisera bojkott av israeliska varor.
Det är hög tid att visa att övergreppen mot de mänskliga rättigheterna och övervåldet aldrig kan accepteras.

Israelisk militär grep fredsaktivisterna och bröt all data- och satellitkommunikation. Medier och diplomater hindrades att träffa de tillfångatagna aktivisterna. Under hela gårdagen var det i princip bara den israeliska sidan som kunde få ut sin version. Så agerar en ockupationsmakt som lyder krigets lagar, inte demokratins.
Det går ändå aldrig att stoppa sanningen. Fredsaktivisterna har oförglömliga minnesbilder av den israeliska attacken. Det finns hundratals vittnen och via bloggar, Twitter och medier kommer vittnesmålen ut. "

http://www.aftonbladet.se/ledare/article7221690.ab


© CMM Nya Tiden, juni 2010

1 kommentar:

  1. Så här går det till i militärstaten USA när FBI knackar på hemma hos en FREDS-aktivist!

    http://www.youtube.com/watch?v=Zm3ukOBwuXc

    SvaraRadera