måndag 4 maj 2009

Wesak - Ljusets upplysning genom Buddha



Buddhas fullmåne i Oxen (7-9-11 maj 2009)

Här följer ett kort sammandrag av olika texter förmedlade genom Herkules Nyhetsbrev under åren kring Wesak högtiden och dess energier.

Tre stora andliga högtider tar plats varje år på våren. Dessa högtider är egentligen energiaktiveringar för hela vår mänsklighet, men överlag för allt liv på vår planet.
Först sker detta vid Påsken (mars-april) som brukar kallas för ”Shamballas högtid” också. Sedan under Wesakhögtiden (apr-maj), Buddhas födelse och upplysning. Och därefter den högtid (maj-juni), som kallas Den goda viljans högtid, eller ”Kristus´ fullmåne”.
Dessa tre perioder med sin respektive fullmåne markerar och kanaliserar årets starkaste och mest omfattande andliga händelser på ett globalt plan.

Dessa högtider är inte kopplade till någon specifik religion eller tro, utan fungerar snarare på ett energiplan, med effekter för hela mänskligheten i de alltid pågående försöken att skapa ökad samverkan och utbyte. Detta i första hand mellan människor, men också på sikt för den ”plan” som verkar för hela planeten i ett större sammanhang.
Det är som alltid upp till individen själv att bruka dessa energier under eget ansvar och inom sina valda områden. Det finns ingen ”mall” eller ”regelbok”. Genom att utforska vår inre inkoppling, vår själskanal (eller ljuskanal), vår allt mer direkta förbindelse och aktivering genom högre dimensioner av liv, kan vi lära oss förstå och också sprida dessa energier allt mer.


Wesak är den fullmånehögtid som vad jag förstått har bearbetats speciellt av Hierarkin (Mästarna) för att bli en på sikt allt mer expanderande länk mellan högre världar och mänskligheten. Detta har inneburit att energikanalen nu hålls öppen under hela 5 dagar för denna kontakt och överföring.
Det är något som är viktigt att vara medveten om och också att sprida till andra intresserade. Själva fullmånedagen är den 9 maj (2009), men två dagar innan och två dagar efter är också del av denna omfattande globala process. Under dessa fem dagar “står dörren öppen”. Detta sker då förstås genom själskontakten, inte genom personlig kontakt.



Wesak är som de flesta vet idag, speciellt Buddha Gautamas högtid. Traditionellt bland många buddhister firar man denna dag för att minnas och uppleva Buddhas födelse och upplysning, ibland också hans död (alla i maj).
Att det är i just maj är ingen slump, eftersom Buddha verkade främst genom Oxens energier, men också att månaden majs innebörd är kopplat till “att se igenom Maya”, dvs den fysiska verklighetens illusion.


Detta samtidigt som hans moder sägs ha hetat just Maya. Likadant med “Maria” som sägs föda Jesusbarnet, också som jungfru (“oskuld”). Att detta namn anspelar på hela “modersaspekten”, dvs formen som föder fram livet, den fysiska formens liv men också den högre andliga aspekten, kan vara svårt för många att förstå. Många vill gärna se "Maria" som personifierad (precis som Jesus, Buddha och andra).
Och det är förstås inget problem med det, det hjälper många i sin tro och utveckling.Att inse symbolikens innebörder är exempel på en mer omfattande andlig syn, som samtidigt inte hindrar upplevelser av kontakt med "Den stora Modern" i hennes olika former (!).

Dessa kvinnogestalter symboliserar snarast att “materien är ren”, “jungfrulig”, när dessa stora lärare föds. Det innebär att de är oavhängiga den fysiska formens dragningskraft i sig, att de endast använder den för att skapa mer utveckling på planeten.
Frågan är om Buddha ens “föddes” fysiskt vid sin senaste inkarnation, det är tveksamt, eftersom han redan då hade uppnått en mycket hög utvecklingsnivå, och under lång tid hade varit mänsklighetens världslärare.



Enligt den esoteriska visdomen berättas, att Wesakhögtiden hålls i en fysisk dal i Himalaya där Kristus som ledare för Hierarkin samlar alla mästarna, tillsammans med deras lärjungar och andra, i en specifik ceremoni, som leds av både Buddha och Kristus tillsammans.
Vid klimax av fullmånen kommer Buddha Gautama ner i sin eteriska form och välsignar alla närvarande och hela mänskligheten. Hela Hierarkin och lärjungarna svarar an till Buddhas närvaro genom en speciell rytmisk rörelseform där alla har sin plats.
Alice A. Bailey redogör för hela denna ceremoni i sin bok, som hon skrev precis innan sin död; ”Den oavslutade självbiografin”.


Effekterna av Buddha Gautamas energi brukar många av oss uppleva som så “fysiskt” närvarande. De kan upplevas som en energi så förankrad på jorden, så expanderad, trygg och närvarande. Detta kanske för att denna energi funnits med oss så länge. Det är en gyllene energi, men som med åren tycks innehålla alltmer starkt vitt ljus.
Denna energi är i sig så hög att den för de flesta av oss är svår (omöjlig) att uppfatta direkt. Buddha har som mänsklighetens förre världslärare under lång tid tjänstgjort “extra” genom sitt eget offer och sitt eget beslut att avstå sin högre utveckling (denna “dispens” sägs också relativt snart upphöra). Han har då verkat genom Shamballa, inte genom Hierarkin. Det innebär en helt annan energinivå.

Likväl förbinder denna energiinkoppling oss med den så kallade buddhiska nivåns energi, dvs vår planets universella själsliga kärleksenergi (även ibland kallad Kristusenergin, eller “det rena förnuftets” energi) och kanske ibland också med även högre världars nedströmmande energier.
Eftersom Buddha verkar i första hand från och genom Shamballa och denna höga nivå, förmedlas också Shamballas energi genom honom under denna intensiva period.
Det sägs att även mästarna själva endast förmår hålla denna frekvens i dess höga punk ett kort tag, men att den blir allt längre och att deras mottagande växer för varje år. Detta gör förstås att mänskligheten, om än ganska långsamt, vänjs vid denna energi på ett övergripande plan. Detta ingår i planen.


Den upplysning som Buddha uppnådde är inte på något sätt samma steg som man idag ofta tycks avse med ett mer allmänt uppvaknande. Buddha var redan då en högt invigd och därför helt ”upplyst” (sett ur det mänskliga perspektivet) men tog ett ytterligare stort steg vid den här tidpunkten. Han smälte då mer samman med vår planets högsta Syfte, den gudomliga Planen, Shamballas energi, som han sedan kunde förmedla till mänskligheten på ett nytt sätt.
Detta skedde framförallt genom det upplysta Sinnet hos mänskligheten och banade väg för, genom denna visdomsaspekt, den kommande upphöjande kärleksenergin, som senare frigjordes genom Kristus högre invigning under Jesu tid några århundraden senare.


Mer info om Wesak här:
http://www.souledout.org/wesak/wesaklegend2.html
http://www.esotericpublishing.com/wesak/wesak04.html
http://www.lucistrust.org/en/meetings_and_events/three_major_spiritual_festivals/wesak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar