onsdag 21 april 2010

Våra känslor och tankar påverkar kroppens tillstånd. Skapa hälsa genom ökad tillit, energiinkoppling, kärlek, god vilja.



För min egen del tänker jag mycket på att hälsan hänger ihop med hur vi mår psykiskt, men också energimässigt i allt större omfattning. Dvs i hela vår varelse, inte bara genom vår mat.

Även om maten är viktig och den fysiska hälsan påverkas mycket av detta val, så påverkas också hälsan av våra känslor och tankar, har forskning inom dessa områden visat alltmer tydligt.
(Bild visas med tillstånd: ricardo@giscombe.se)

I den utmärkta boken "Själens läkande kraft" av journalisten Bill Moyers (1994 på svenska, mkt gångbar fortfarande) tas många exempel upp på detta spännande område i levande intervjuer.
En av dem som intervjuas här, är dr Candace Pert, specialist inom peptidforskning. Peptiderna fungerar som överförare inom nervsystemet. Rent biologiskt är en peptid aminosyra och fungerar som byggstenar i protein. insulin t ex är en aminosyra, berättar dr Pert.

Candace Pert började forska på hjärnan och dess endorfiner och ville utforska något om det mänskliga psykiska medvetande. Hon trodde som de flesta forskare att medvetandet är inhyst i hjärnan, och endast där. Det hon fann var istället att endorfiner finns i hela det kroppsliga systemet, inte bara i hjärnan. Det är snarare en del av hela immunsystemet och det endokrina systemet.
Det innebär att känslor på detta sätt bevisas, rent naturvetenskapligt, ha materiell grund som också påverkar kroppens funktion, dvs vår hälsa.
Hon fann också ut att hjärnan "snarare är en mottagare" än en orsak till hur denna information tas in och förs vidare inom människan.

Intervjuaren och författaren Moyers frågar:
- Men vi uppfattar känslor som psykologiska.
Pert svarar:
- Ja, psykologiska - på "psykets" eller "själens" område. Men vad jag säger är att vi faktiskt har hittat känslornas fysiska uttryck i dessa peptier och deras receptorer. Receptorerna flyter omkring på ytan av cellerna, de sticker upp sina små antenner och tar emot inkommande budskap."

Dessa rön stämmer väl överens med uråldrig andlig kunskap på sitt sätt.
Alla våra sinnesförnimmelser, intryck, känslor, tankar men också högre idéer och kvaliteter, t ex kärlek, visdom osv, har materia. Allt har samtidigt sin energi. Denna energi kan vi uppfatta genom olika typer av vibrationer. All energi har vibration, egentligen därför energin använder materien på olika nivåer som "membran", för att skapa. Och skapelsen - jo, det är medvetande.

Denna förståelse för hur energi verkar - oavsett om det är genom tanke, känsla, fysiska uttryck eller från mer omfattande nivåer - börjar allt fler inom ny typer av forskning uppmärksamma och sätta in i det fysiskt-mänskliga sammanhanget.
Ibland kallas det energimedicin, bioenergi, vibrationsmedicin, ibland också kallad noetik.

Om vi tar t ex en känsla av mer omfattande tillfredställelse, trygghet, närvaro, lycka, så leder den också olika slags nyanser av energier.
Vi kan kalla denna energi för "kärlek" om vi så vill, men av olika slag och med olika "färger" och karaktärer.
Kärlek är egentligen kontakt med vår högre, mer omfattande livskälla, vår kärna inom oss.
Denna kärna är samtidigt del av alla tings existerande kärna, men på olika nivåer. Vi når inte denna kontakt bara en gång och så är det klart, utan det är en till synes evig expansionsprocess av ökad kontakt och ökad integrering med denna livskälla.

Tydligt är också att dessa förnimmelser skapar återverkningar på vår egen hälsa, rent materiellt. Vi känner, vi upplever, vi tar in denna slags information. Vi upplever dess sanning, vi identifierar oss med den. Vi går därmed lite mer i takt med ett större "hjärta", ett större livscentrum, både inom oss själva rent konkret, men också i världen.

Därav kan man förstå eventuellt - om man är där och därför mottaglig för den informationen som på sikt blir den egna insikten, den levande medvetenheten - att vi också kan påverka vår egen hälsa genom att öka vårt eget välbefinnande, vår självtillit, vår kärlek till allt.
Vi kan träna oss i att styra våra tankar om oss själva, om andra, om livet. Vi kan minimera och omvandla stress och frustration som uppstår därför vi går in i gamla känslo- och tankemönster som säger att vi lider brist och skulle vara ensamma eller isolerade.

Vi kan processa och förvandla dessa bilder genom terapi, meditation, andlig expansion, egna insikter m m.
Detta är inte enbart att repetera vissa tankar mekaniskt, att bara suggerera sig själv till vissa "resultat". Utan snarare att verkligen känna sig in i dem, leva dem, uppfatta de energier som också förmedlas här, en större själslig process av inre förnyelse.

Att vi lever på en god plats, att "universum" eller den bakomliggande planen med mitt liv och överlag allt liv, är god, sann och viktig. Att dessa "budskap" och insikter till oss själva kan också öka vår fysiska hälsa, vår energi, vår glädje, vår delaktighet i världen.

(Candace Perts hemsida)

© CMM Nya Tiden, apr 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar