fredag 9 april 2010

Förtryck som lever vidare trots mänsklighetens ökade medvetenhet. Långsamt skiftar spelreglerna genom inflödet av nytt ljus, nya livsidéer.

I vår tid dras ridån isär och världens scen blir alltmer tydlig med dess motsatta krafter. Mycket avslöjas och blir mer tydligt, men också för många mer förvirrat och oförståeligt.
Konflikter och krig, svält och lömska förskingranden av mänskligt medvetande och resurser.
Bakom dessa till synes oändliga uttryck av mänsklig enfald och förstörelse verkar det också finnas krafter som använder mänsklighetens lägre begär på ett mer systematiskt sätt. Detta oavsett näringsområde eller samhällsideal, oavsett parti eller tro. Man använder alla olika slags mänskliga former för att hålla mänskligheten okunnig om sin storhet och sina möjligheter till en större utveckling.

Detta är brott mot de mänskliga lagarna, men ännu mer mot livets lagar. Men så länge mänskligheten väljer att gå med på dessa villkor, vilket man gör även om det sker i allt mindre grad, med allt mer protest och ifrågasättande, så kan också dessa missbruk fortsätta.


Ta exemplet som Kinas diktatur, som fortsätter utan några större funderingar. Kina har annekterat Tibet mot dess folks vilja, vilket strider mot all internationell rätt. Man går systematiskt tillväga och genomför etnisk rensning genom att låta regeringslojala kineser bosätta sig i området och få alla rättigheter och förmåner. Men också på sikt göra så att det tibetanska folkets barnafödande och befolkningsantal minskar.
Google blev tvungna till sist att stå upp sin trovärdighet och stack till Hong-Kong, för att inte bli tvungna att helt tappa i värde genom anpassningen till Kinas myndigheters censur.

Ändå fortsätter merparten av världens regeringar och ekonomiska intressen att göra affärer med Kina, som om inget hänt. Inget Himmelska Fridens torg (som tydligen egentligen heter Den himmelska fridens port) med alla dödade och skadade 4 juni 1989, som stod upp mot kinesisk vapenmakt.
Detta visade också i en dokumentär nyligen, "Kinas förbjudna minne", som jag såg bara korta axplock av. Här används den totala förträngningen som ett maktmedel; helt enkelt att myndigheterna har förbjudit minnet att existera. Som om denna händelse aldrig hänt. Men människor fortsätter protestera ändå.
Foto: United Docs

Likadant i Budapest i Ungern, i Tjeckien, i Tyskland. Som den chilenska befolkningen lamslogs efter mordet på Allende och den då folkvalda regimen och därefter decennier av fruktansvärd mördande i diktatorn Pinochets namn, som också kallades "demokrati".
Vi fick se Sydafrikas frigörelse. Och de svartas rörelse från slavar via Lincolns befrielse (och enhets)krig mot förtrycket till medborgarrättsrörelsen i USA på 60-talet.
Och nu senast invasionskriget mot Irak på jakt efter massförstörelsevapen som inte fanns. Listan kan göras lång. Övergrepp mot hela folkgrupper och befolkningar, som sedan långsamt ändå rest sig igen och återtagit makten med olika resultat.


Man kan säga att handel och affärsutbyten gynnar demokrati, det är sant på vissa sätt. Samtidigt tycks mycket av det egoistiska sinnelaget få dominera på bekostnad av etiska värden, att stå upp emot orättvisa och laglöshet.
Det är likadant i israels fall, att judar har varit offer för lidande som en kollektiv folkgrupp. Men nu tycks de som styr Israel göra likadant mot sina bröder och systrar, palestinierna, som hålls inspärrade i Gaza under omänskliga förhållanden och överlag förlorar mer och mer av det land där de levt under tusentals år.

Vad är det som gör att dessa historiska drag upprepar sig av förtryck och lidande?
Det finns många aspekter på detta förstås; ekonomiska, psykologiska och religiösa begrepp i perspektiv kring människans egoism, sociala och kulturella förklaringar.

Men i ett större perspektiv verkar det handla om att många människor inte kan eller inte vill inse att de är del av den stora utvecklingen i första hand. Som inte bara handlar om det fysiskt materiella. Som inte handlar om ägande eller styrande i första hand.
Att vi är del av inte bara en fysisk natur utan också del av en överfysisk med olika nivåer.

Inflödet av denna mer omfattande verklighet ökar i vår tid. Detta ser jag som den egentliga orsaken till att vi får möta så mycket mörker och svårigheter i världen idag. Helt enkelt för att det blir tydligare, men också rensas ut.
Det kan verka enbart kaotiskt eller destruktivt, men är nog egentligen mer positivt, om än svårhanterbart.

Dessa högre inflöden (av en rad olika slag) är ingen motsats till eller hinder för att vårt fysiska liv är enormt viktigt för vår utveckling, även i framtiden. Det vi sår idag skapar vår framtid på sikt.
Men det är framförallt genom vår högre inkoppling (också ofta kallad "inre") som vi kan ta emot ny energi, nya högre, sanna idéer, ny inspiration, nytt flöde av kärlek, helande och förening.

Bakom alla skeenden finns en större verklighet.


© CMM apr 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar