måndag 5 april 2010

Israel attackerar återigen Gaza


Mitt under påskhelgen nu kom meddelanden om nya angrepp från israel på Gaza-befolkningen.
Det här berör mycket, känner jag själv.

Hörde också om en person som plötsligt ringde från Gaza under påsken via nätet. Han var helt okänd. Han hade uppgett att han bara "ville bättra på sin svenska". Han var kanske svensk medborgare, vi vet inte. Han berättade att han var palestinier och varit instängd i Gaza sedan kriget vid jul förra året då han kom för att hälsa på sina släktingar, alltså över ett år sedan. Han kom inte ut. Det var tydligen svårt att höra och samtalet bröts.

Det kändes overkligt, men blev med ens så påtagligt. Han kunde inte resa som han ville. Ingen där kan det.

Och det är inte så konstigt heller. Israel fortsätter sin makabra ockupationspolitik med att hålla människor innestängda som i ett levande fängelse. Dels genom sin höga välbevakade mur, dels genom sina ständiga, stränga bevakningspunkter för genomfart, dels genom sin förtryckande politik där man inte erkänner några misstag och heller inte tycks vilja gå någon till mötes vad gäller fredsavtal eller nya möjlighet. Man anför ständigt att israeler är "offren".
Dessa israeler menar dock då egentligen "judar" som en religiös grupp. För det bor ju palestinier i Israel också, som också är israeler egentligen, men som behandlas segregerat, alltså förtrycks i sitt eget land.
Denna ockupation av Gaza har som de flesta vet pågått under mycket lång tid.

Detta berör hela världen. Och vi kan bara hoppas och rikta våra goda tankar och vårt ljus till detta stackars folk, som är inspärrat på denna tunna landremsa. Utan mat under öppna, normala omständigheter (även om man "illegalt" får mat genom tunnlarna), utan kläder, utan riktigt fungerande nätverk med el, vatten, arbete osv.

Massmedia (t ex DN 26/3 2010) rapporterar att USA och Obama fortsätter sätta press på Israel i kraven på att inte fortsätta utbyggandet av bosättningar och återupptagandet av fredssamtalen. Vi kan bara hoppas detta lyckas.


DN skriver: "Israeliska attacker mot Gaza:
Israeliska stridsflygplan och helikoptrar angrep minst sju olika mål i Gaza tidigt på fredagsmorgonen. Tre barn skadades i räderna. I fyra av attackerna avfyrades raketer mot mål i utkanten av staden Khan Yunis. Bland annat träffades två husvagnar men inga människor sårades enligt vittnen och myndigheter.

En femte robot träffade en ostfabrik i staden Gaza. Tre barn, två, fyra och elva år gamla, skadades, uppger sjukhuskällor.
Helikoptrar slog till två gånger mot flyktinglägret Nusseirat och förstörde ett gjuteri.

En israelisk militärtalesman bekräftade angreppen och sade att planen anfallit två vapenfabriker och två vapengömmor.
Räderna var Israels svar på en palestinsk kortdistansraket som sköts över gränsen under torsdagskvällen, sade talesmannen.
Raketen, som ingen palestinsk organisation tagit på sig ansvaret för, orsakade inga skador.

Källa: TT-Reuters (DN 2010-04-02 00:57)"



© CMM Nya Tiden, apr 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar