måndag 5 april 2010

Två läkare inifrån Gaza under anfallskriget från Israel dec 08-jan 09. Också om israeliska militärers vittnesmål.



Det har kommit en bok som jag råkade se häromdagen på påskpromenad som hastigast inne i Stockholm. Det var den fina bokhandeln på nedre delen av Götgatan, innan Medborgarplatsen (på samma sida som Waynes coffee), som hade den i sitt skyltfönster.

Det var innan jag hört om nya attacker på Gaza och innan jag hörde om det här samtalet från Gaza. Men det låg liksom lite i luften detta, nånstans i bakgrunden.
Såg inte riktigt författarnamnen då, men tänkte att det lät intressant med några som tar upp den här saken. Det har ju ändå varit ganska tyst om hela det fruktansvärda angreppskriget för drygt ett år sedan då israels regering precis innan utlovat att hålla sig till vapenfred (för fred - eller demokrati - är det ju inte när man ockuperar ett landområde).
Men tydligen hade Israel en helt annan plan som hållits dold. Mitt under julhelgen, den 27 dec 2008, gick man till attack på ett ytterst systematiskt sätt mot Gazabefolkningen.



Det kan kanske låta felaktigt eller överdrivet att säga "Gazabefolkningen" kanske vissa tycker, eftersom Israel säger sig kriga mot Hamas. Boken som nämns här och intervjuartikeln nedan anger tydligt att få palestinska "soldater" eller Hamas dödades under det långa angreppet. Istället var det så gott som bara civilibefolkning, en uppgift som stått sig hela tiden.

Detta har i efterhand även bekräftats av militärer i den israeliska armén. Det har överlag ansetts som ett extremt våldsamt angrepp och ett användande av systematiskt övervåld.
Organisationen Shovrim shtika ("Att bryta tystnaden") samlar och publicerar rapporter om vittnesmål från den israeliska militären själv (www.shovrimshtika.org). Denna organsiation publicerade förra året en uppmärksam rapport som sade bland annat följande: "Rapporten vederlägger på en rad punkter det israeliska försvarets egen granskning som friade den egna krigföringen på alla punkter.
– Jag har tjänstgjort i Gaza och på Västbanken under svåra förhållanden, fortsätter Amir, men jag har aldrig hört maken till de instruktioner vi fick denna gång. Budskapet var att vi kunde skjuta hur som helst mot vad som helst utan att bekymra oss om följderna. Står ett hus i vägen? Ned med det! En bil? Kör över den! Ser ni någon så utgå från att det är en fiende. /.../

Många soldater såg inte till en enda krigförande fiende under en veckas tjänstgöring i Gaza. De största israeliska förlusterna vållades också av eld mot egna styrkor.
(se vidare DN 15/7 2009
1400 dödade och 5500 skadade palestinier och ett helt sönderbombat Gaza blev resultatet. Och många trodde nog att efter detta skulle ändå ockupationen upphöra. Men - det gjorde den inte.

Här ett utdrag från en intervju med norske läkaren Mads Gilberts i tidningen Arbetaren
"Den norske läkaren Mads Gilberts sms från Gaza nådde miljoner mobiltelefoner. Han och kollegan Erik Fosse lyckades komma in genom de stängda gränsstationerna och rapporterade via mobiler under Israels anfall tills hela mobilnätverket stängdes ner. Nu har blodet från massakrerna torkat, men det som Mads Gilbert menar är Israels största brott mot Gazas folk gäller fortfarande: Blockaden fortsätter."



"Du deltar i kulturfestivalen Tema Palestina i Malmö för att berätta om dina upplevelser under Israels anfallskrig i början av året, men du har även tidigare arbetat under brinnande krig, hur var denna gång annorlunda?

– Detta var oerhört mycket värre. Jag har arbetat under svåra förhållanden, bland annat under massakrerna i Beirut 1982, men Gaza 2009 var så ohyggligt. Blockaderna av Gaza har lett till att allting fattas: mat, vatten, mediciner, allt. Och det finns ju inga möjligheter att fly. Jag undviker att kalla det ett koncentrationsläger, men det är definitivt ett fängelse."

Läs vidare på Arbetaren:


© CMM Nya Tiden, apr 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar