måndag 4 maj 2009

Den andliga energin i Oxen - lägre begär omvandlas till högre skapande


Oxens energier och kvaliteter

När Wesak infaller är solen i Oxens tecken.
Oxen står för att förankra de högre energierna djupt in i jorden (in i den fysiska kroppen, genom etern), och för upplysning genom ljuset.
I Oxens panna lyser den energi fram som lyser upp Vägen, som också banar väg för ljuset.

"Hela hemligheten med det gudomliga syftet och planerandet finns dold i detta tecken", säger mästaren DK (Esoterisk Astrologi, Alice Bailey).
Traditionellt sett, men också esoteriskt, står Oxen på ett mänskligt plan mycket för den envisa materialism som tar sig uttryck på en lägre nivå. Detta uttryck av begär ska dock inte misstolkas som "ont" i sig, utan behöver ses i ett större ljus.
Denna konflikt mellan det lägre och det högre ser vi i världen och upplever också inom oss själva, hur vi kan använda och rikta begären och det personliga livets mer egocentrerade syften för ett större syfte.



Oxens energier står mycket för att skapa upplysning, som var Buddhas stora tema, upplysning genom ljus, genom visdom.
Oxens energier styrs till stor del av inflytandet från Vulcanus, en planet vi inte känner till ännu rent officiellt, men som sägs drivas av den så kallade första strålen, Viljans gudomliga energi. Vulcanus´energier går djupt ner i materien, för denna energi brukar associeras med ”smeden”, att hamra fram och skapa genom metallens form.
Därav att vi ibland kan uppleva denna periods energier som mycket nedåt-pressande, malande, men också upplösande, renande, framåtdrivande.


Vulcan (eller Vulcanus) kanske snart hittas? Här från "framtiden" (Star Trek)

Oxen plöjer jorden genom sin enträgna, envisa, men starka drivkraft. Det är därför ”begären” är centrala under Oxens inflytande. De lägre begären fokuserar på materiell vinning, på njutningslystnad, men de högre begären söker ljuset, upplysning. Därav oxens symbol med panncentrat som fokuseringspunkt, som lyser upp vägen och skapar riktning som hålls koncentrerat, vad som än händer.

I Oxen kan vi skapa genom våra begär, genom våra tankar som använder det högre begärets kraft. Vi omvandlar de lägre begären till högre impulser och riktade tankeformer som kan skapa kraftfull handling för våra genuina mål och visioner på sikt. Oxen vilar aldrig, utan fortsätter plöja livets jord utan att någonsin ge upp. Så når vi också de högre ”begären” eller rättare sagt livsimpulserna och höga kvaliteterna från vår egen själ, som strålar in i oss som upplysande, livgivande energier. Begär efter sanning, begär efter ökat liv är människans djupa drivkraft, som på sikt skapar ökad utveckling.


Herkules brottas med Oxen - symbolen för att omvandla de lägre begären till högre livsimpulser

Om ditt öga är ett…
Den tibetanske Mästaren D.K. berättar om hur de intressanta orden från Kristus ”Om ditt öga är ett, kommer hela din kropp vara full av ljus” har sin grund i det själsliga skapandets process (Vit magi, Alice Bailey, s. 444).
Dessa ord rymmer också en stor innebörd i Oxens energier, som jag förstår det. De anspelar på panncentrat som till sist kommer att styras av själen, och då skapa på ett helt nytt sätt.

Vägen dit går inte genom att stoppa begären genom t ex undanträngande eller fientlighet. Inte heller att försöka aktivera panncentrat i sig. Istället lär vi oss genom att rena våra höljen, men också rikta våra begär. Vi lär oss om begären genom att ta upp deras tankebyggnader i ljuset. Vi riktar vår tanke in i ljuset och länkar oss samman med vårt högre sinne, med själens visdom.
Då inser vi så småningom att vi inte är våra personliga begär, dessa former för skapande som vi fäst oss vid. Istället blir vi alltmer fria att förstå innebörden av de mer omfattande skapandelagarna.


Vi får också den viktiga informationen av DK att Oxens energier överlag i vår tid påverkar stora skeden i hela vår värld. Av den anledningen, men också för att Oxen har sin grund i Viljans gudomliga energi egentligen (som begäret uppgår i vilja på sikt) är det extra gynnsamt att vi ägnar oss vår både inre och yttre planering under den här fasen.

Oxen förmedlar Viljeenergi, från Stora Karlavagnen, som nedtransformeras ner genom Plejaderna till Shamballa, vår planets högsta centra. Tillsammans med kärleksenergier och flera andra aspekter, blir denna kombination ytterst potent och livgivande, om vi kan förstå dess bakomliggande syften att arbete med formen, skapa nytt liv i materien.

Detta syfte är också så eftersökt i vår värld idag, att skapa nya former för ekonomi och fördelning, ett ökat enhetsperspektiv. Där skapar också Oxens energier konflikter mellan de mer personligt styrda begären som vill fortsätta ha makt, och de mer altruistiska, som ser en större helhet. Det sker både inom oss som individer, men också i hela världen.

Not: (En del astrologer menar att månen egentligen inte står i Oxen i april-maj, utan i ett annat tecken, t ex omnämns Skorpionen, och att det därför skulle vara detta teckens energier som räknas. Vi utgår här ändå från Oxens inflytande och de former som förmedlas genom den esoteriska astrologin.).


Läs vidare nästa inlägg om Wesak högtiden och Buddhas fullmåne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar